natječaj

Otvorene prijave za 19. Zagreb Film Festival


prijava: 27.09.2021.
mjesto: Zagreb

Prijave za 19. izdanje Zagreb Film Festivala (ZFF), koje će se održati od 14. do 21. studenog, otvorene su do 27. rujna za konkurenciju domaćih kratkih filmova, program Kockice te za međunarodnu konkurenciju dugih i kratkih filmova.

Festival će tradicionalno u svom natjecateljskom programu predstaviti filmove novih međunarodnih i domaćih autora, a filmovi u ta tri glavna natjecateljska programa konkuriraju za nagradu Zlatna kolica i novčane nagrade.
 
"ZFF je od samog početka programski usmjeren predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora, a u glavnom festivalskom programu dosad su se natjecali redatelji poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva i Sophije Coppole", podsjeća se u priopćenju.
 
"Kockice" su predstavile niz novih autora domaće filmske scene, od kojih su se mnogi kasnije afirmirali u Hrvatskoj i u inozemstvu. Među njim asu Matija Kluković, Juraj Lerotić, Hana Jušić, Ivan Sikavica, Sonja Tarokić, Dubravka Turić, Antoneta Alamat Kusijanović.
 
Uz glavni natjecateljski program i ove godine ZFF priprema druge filmske programe, a program Industrija, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, predstavit će niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje.
 
Radionica 'Moj prvi scenarij' slavi 10. izdanje
 
U sklopu Industrije deseti put održat će se radionica Moj prvi scenarij, za sudjelovanje u kojoj su također upravo otvorene prijave i traju do 20. kolovoza.
 
Radionica je namijenjena filmaši(ca)ma koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni igrani film. Od pristiglih prijava bit će odabrano njih šest - dvoje iz Hrvatske, četvero iz Europe, uključujući sudionike/ce iz zemalja članica EU-a te zemalja članica potprograma Media.
 
Cilj radionice je pomoći mladim autorima u izradi scenarija za prvi dugometražni igrani film, uz vodstvo dvojice script doctora Antonija Nuića i Ognjena Sviličića.
 
"Uz intenzivan program praktičnog rada, s naglaskom na grupnom radu i na rješavanju problematičnih dijelova, u opuštenoj radnoj atmosferi mladim će se kolegama nastojati pomoći da što uspješnije dovrše svoje scenarističke radove", najavljeno je.
 
Najbolji projekt radionice po izboru mentora bit će nagrađen s dodatnih 6 mjeseci online mentorstva po završetku radionice, koja je besplatna za sve polaznike.
 
Suorganiziraju  ju ZFF i Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), a u sklopu prethodnih devet izdanja sudjelovalo je 54 projekata, od čega 19 hrvatskih autora.
 
Do sada su u sklopu programa Zagreb Film Festivala prikazana tri filma čiji su scenariji razvijani na toj radionici  - "Žaba" Elmira Jukića, "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević te "Teret" Ognjena Glavonića.
 
Sada se s te radionice očekuje premijeru filma "Zbornica" Sonje Tarokić, a započelo je snimanje filma "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca.
 
Festival financijski podupiru Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar, Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe, Zaklada "Kultura nova" te Turistička zajednica grada Zagreba. Organizira ga istoimena umjetnička organizacija. (Hina)

(R.P.B., 09.06.2021)

Tagovi: natječaj, zff