festival

Na 14. Festivalu mediteranskog filma Split devet hrvatskih premijera


vrijeme: 17.06.2021. - 26.06.2021.
mjesto: Split

Splitski Festival mediteranskog filma, na kojemu će publika moći pogledati filmove iz dvadesetak zemalja, među kojima deset hrvatskih premijera, otvaraju u četvrtak​, 17. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice turski film 'Još jedan dah' i kratkometražni dokumentarac Renate Poljak 'Split'.

Četrnaesti Festival mediteranskog filma Split, kako su najavili organizatori na konferenciji za medije, "slavi raznolikost zemalja cijelog mediteranskog bazena" pa će tako splitska publika među prvima imati priliku vidjeti ponajbolje od aktualne mediteranske kinematografije.
 
Publika će tako do 26. lipnja na lokacijama Ljetnog kina Bačvice i Doma mladih ​moći pratiti filmove iz Bugarske, Grčke, Nizozemske, Španjolske, Italije, Egipta, Turske, Rumunjske, Belgije, BiH, Portugala, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Maroka, Malte, Palestine i Obale Bjelokosti podijeljene u kategorije dugometražnih i kratkometražnih filmova.
 
​Direktor festivala Alen Munitić nada se kako je zbog epidemioloških mjera ovo posljednje ​"​reducirano​"​ izdanje FMFS-a. "U godini koja je za cijelu filmsku industriju bila izazovna, zanimljivo je da je upravo kinematografija Mediterana bila izrazito produktivna pa je pred publikom deset podjednako zanimljivih naslova i jedan od najjačih programa u povijesti FMFS-a", rekao je Munitić.​
 
Program dugometražnih filmova koji će na festivalu imati hrvatsku premijeru otvara nagrađivani turski film "Još jedan dah", nekoliko dana nakon svjetske premijere na Tribeca Film Festivalu u Splitu će se prikazati grčko-nizozemski "Bez kajanja", tu je i "Noć kraljeva", koprodukcija Francuske i Obale Bjelokosti, a kao jednu od atrakcija festivala organizatori najavljuju malteški film "Luzzu". priču o ribarima i drevnim brodovima.
 
Francuski film "Mala mama" bio je u natjecateljskom programu Berlinala, palestinski "200 metara" u venecijanskim Danima auora gdje je osvojio nagradu publike, portugalska drama "Podređena" nagrađena je u Tallinu za najbolji scenarij, a turska drama "Bratov čuvar" prikazana je u berlinskoj Panorami.
 
Festival će zatvoriti bugarska humorna drama "Strah", film u kojemu se kroz niz situacija pokušava srušiti barijera netolerancije, straha i usamljenosti u u maloj zajednici blizu turske granice.
 
Munitić je istaknuo ​je i raznovrsnost ovogodišnjega ​programa Ješke, u kojemu se hrvatski autori kratkometražnih filmova natječu za nagradu od 14 tisuća kuna. Tu su animirani filmovi "The Raft" Marka Meštrovića i "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke, igrani "Glasovna poruka" Josipa Sunka, "U šumi" Sare Grgurić i "Angina Pectoris" Filipa Mojzeša, te dokumentarni "Split" Renate Poljak, koji se prikazuje na otvaranju, "Breed" Paule Skelin, "Više od 35" Timy Šareca i "Komad Mirana" grupe autora.
 
Na platou ispred Doma mladih prikazivat će se najbolje od međunarodnog kratkog filma, program za koji je odabrano 16 naslova od čak 364 prijavljenih. Među njima su dobitnik Zlatne palme u Cannesu, egipatski "I Am Afraid to Forget Your Face", francuski "Dustin" nagrađen u Torontu i slovenski film "Sisters" dobitnik Grad Prixa u Clermont-Ferrandu​, najavio je Munitić​.
 
Sukladno važećim preporukama HZJZ-a, kapacitet Ljetnog kina Bačvice i ove je godine 300 gledatelja.
 
"Iako smo u još jednom 'smanjenom izdanju', vjerna publika FMFS-u daje njegovu prepoznatljivu i jedinstvenu energiju i zato sam siguran da je pred nama još jedan odličan Festival​", zaključio je Munitić. (Hina)

(R.P.B., 09.06.2021)