izložba

Animafest: Izložba koja otkriva kako nastaje animirani film


vrijeme: 08.06.2021.
mjesto: Zagreb

'Iza kulisa', tzv. making-of grupna izložba radova autora čiji su filmovi ušli u Veliko natjecanje kratkometražnog, otvorena je u utorak u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH.

"Izložba Iza kulisa doživljava svoj prvi mali zenit pa možemo s velikom srećom i zadovoljstvom reći da unatoč pandemijskim okvirima i problemima s kojima smo se susretali imamo čak  62 autora koji izlažu", rekla je kustosica izložbe Paola Orlić.
 
Po njezinim riječima, u godini u kojoj se festivalska organizacija osim s koronavirusom suočavala s posljedicama potresa zbog čega je Animafest morao iseliti iz svog dugogodišnjeg ureda, ta izložba potvrđenim inatom 'dobre volje' pokazuje svoj ozbiljan format.
 
Kako je istaknula, ove godine doista pokazuju kako taj koncept ima smisla jer su animatori bili jako zainteresirani za izlaganje nutar galerijskog konteksta kako bismo vidjeli kako kako animacija izgleda izvan kino dvorane.
 
Broj prijavljenih sudionika udvostručio se u odnosu na prošlu godinu, a novost je da se projekt otvorio i za autore filmova u Natjecanja studentskog filma, čija se izložba s 30 autora otvara u srijedu u Galeriji SC.
 
"Na trećoj po redu izložbi može se vidjeti što je sve prethodilo čaroliji nastanka animiranog filma, od skica, crteža, grafika, kolaža, lutaka, a izložit ćemo i cijeli jedan set", najavila je.
 
Orlić kaže kako, budući da su tom izložbom sad već sasvim sigurno uspostavljeni temelji za stvaranje kontinuiteta redovitog izlaganja animacije u galerijskom kontekstu, želja im je da u nadolazećim festivalskim izdanjima animaciju i njezine autore osim kao legitimne sudionike filmskog programa u kinodvoranama i dalje predstavljaju, promišljaju te problematiziraju njihov rad i u svjetlu suvremenih kustoskih praksi.
 
U predvorju Kina SC održava se izložba ALU AR2 - Aplikacija proširene stvarnosti, s radovima studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.
 
Riječ je o projektu koji je započeo umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić sa studentima prve godine Odsjeka animirani film i nove medije Akademije, u okviru kolegija Multimedijske vježbe u animiranom filmu.
 
U okviru te izložbe posjetitelji trebaju pronaći naljepnice s ilustracijama na festivalskim lokacijama, skinuti aplikaciju, skenirati QR kod, pokrenuti animacije i skupiti svih sedam.
 
Kao dio popratnog programa ovogodišnjeg Animafesta u petak će se održati cjelodnevni stop-animacijski performans Thomasa Johnsona pod nazivom "Qroquis". Umjetnika se može pratiti od 10 ujutro do 22 sata navečer kako animira lutku sebi nalik stop-tehniku u atriju Teatra  &TD.
 
Thomas Johnson (1984) diplomirao je na Sveučilištu Velškog instituta u Cardiffu i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Svoje radove, lutkarske predstave i animirane filmove, prikazivao je na raznim festivalima. Radi modele, filmsku scenografiju i animira. (Hina)

(R.P.B., 08.06.2021)