natječaj

Natječaj za izložbu Disclosure - Art Festivala


prijava: 10.06.2021.

Udruga ProjektOr poziva sve zainteresirane mlade umjetnike/ce do 35 godina da se prijave na natječaj za izlaganje na žiriranoj izložbi Disclosure - Art Festivala koja će se održati u prostoru Pogona Jedinstvo od 20. do 22. kolovoza 2021. Prijave su otvorene do 10. lipnja 2021.

Na natječaj se mogu prijaviti mladi/e umjetnici/ce čiji radovi odgovaraju ovogodišnjem konceptu festivala.

Zadnjeg dana festivala bit će proglašen/a umjetnik/ca čiji rad najbolje odgovara kustoskom konceptu festivala. Nagrađenom/oj  umjetniku/ci osigurana je samostalna izložba u prostoru Pogona Jedinstvo u 2022. godini u organizaciji Udruge ProjektOr.

Prijaviti se može jedna ili obje kategorije:
a) prijava za izlaganje
b) prijava za vođenje radionice

''…Svako otvaranje, pa tako i ono koje anticipira umjetnički festival Disclosure, pretpostavlja prethodno razdoblje zatvorenosti, ograničenosti i skrivenosti. Dijalektika otvaranja i zatvaranja složena je igra koja se neprestano odvija u registrima privatnog i javnog, a u suvremenom trenutku na poseban način realnog i virtualnog.
Kada je zatvaranje u osobne prostore posljedica društveno uređenih odluka, poput kolektivnih lockdownova kojima smo donedavno svjedočili, pojedinac se suočava s izazovom samostalnog stvaranja značenja unutar situacije u kojoj se pronašao.
Nesigurnost zatvaranja u umjetničkom je kontekstu dodatno usložnjena novim varijablama koncipiranja i realiziranja radova. Promjena dostupnosti radnih prostora, omjera pretprodukcije (istraživanja i razrade) i produkcije radova, mogućnosti ispitivanja rada kroz stvaranje i dijalog s drugima te novi omjeri produkcije i recepcije kulturnih sadržaja zahtijevaju brzo prilagođavanje i pronalaženje novih rješenja kako bi stvarati uopće moglo. Istovremeno, podjela prostora na osobne i radne u okolnostima zatvaranja otkriva se kao neodrživa, te pod imperativom smanjenja cirkulacije oni postaju multifunkcionalni… ''

''…Udruga ProjektOr stoga poziva umjetnike/ce do 35 godina na stvaralačko propitivanje zatvaranja koje su iskusili u proteklom pandemijskom razdoblju, s posebnim naglaskom na osobni doživljaj prostora i predmeta koji su ih okruživali, ili kojima nisu imali pristup. Njihov umjetnički rad tako se može odnositi na teme prisutnosti ili odsutnosti prostora ili predmeta, njihovu preobrazbu u novim odnosima realnosti i virtualnosti te propitivati percepciju mjesta i vremena, te njihove odnose. Radovi također mogu razmatrati različite političke, ekonomske, društvene, estetske i druge kvalitete prostora i predmeta zatvorenosti, ali se i odnositi na individualna sjećanja i značenja koja se u njih upisuju…'' / Iz kustoskog koncepta Petre Galović

Prijave su otvorene do 10. lipnja 2021. godine, a šalju se isključivo u elektronskom formatu.

Natječaj se prijavljuje ispunjavanjem google forms dokumenta https://forms.gle/X6dL73KJvyvvo3iw9 te slanjem digitalnih materijala (do 20 MB) na e-mail udrugaprojektor@gmail.com s naznakom: Ime i prezime_prijava_kategorija prijave (a,b)

Videozapisi mogu biti dostavljeni putem wetransfera.

Žiri u sastavu: doc.dr.art. Snježana Ban, doc. art. Tanja Vujasinović i mag. art. Vitar Drinković.

Prijevoz radova nije osiguran od strane organizatora te umjetnik/ca samostalno dostavlja prijavljeni rad u izložbeni prostor Pogona Jedinstvo.

https://www.facebook.com/events/1116509465491034?ref=newsfeed


(D.H.F., 24.05.2021)