izložba

Izložba 'Igra sporta i umjetnosti' gostuje u Zadru


vrijeme: 13.05.2021. - 28.08.2021.
mjesto: Narodni muzej Zadar, Kneževa palača

Hrvatski športski muzej u Zadru će izložiti predmete iz vlastitog fundusa, vrijedne primjere primijenjene umjetnosti i dizajna u području sporta. Prije svega to su medalje, plakati, diplome i skulpture koji su se dodjeljivali kao nagrade.
Izložba Igra sporta i umjetnosti prezentira međusobne odnose između umjetnosti i sporta kao važnih dijelova društva i svakodnevice.

Njihovo vizualno oblikovanje ostvarilo je snažan utjecaj na promociju pojedinih sportskih događaja i općenito percepciju sporta u društvu. Veliki broj predmeta nije bio dostupan javnosti, a mnogi od njih zauzet će istaknuto mjesto u postavu Hrvatskog športskog muzeja u Zagrebu, koji će prezentirati razvoj i najveće uspjehe hrvatskog sporta i tjelovježbe.

Na izložbi će biti prezentirani radovi preko 50 umjetnika i dizajnera od kojih su mnogi obilježili svoje razdoblje u razvoju hrvatske umjetnosti, pa je zanimljivo promatrati njihove radove iz rakursa sportske tematike. Među njima se nalaze i najveća imena hrvatske umjetnosti poput Frangeša, Kerdića i Meštrovića, ali i umjetnika poput Stranića koji su gotovo cijeli svoj opus posvetili sportu.
Pregled razvoja umjetnosti u području sporta u Hrvatskoj prezentiran je kronološki, od kraja 19. stoljeća, u četiri cjeline prema prekretnicama u hrvatskoj povijesti koje su imale presudan značaj za društvo što se reflektiralo na sport i umjetnost. U zasebnim cjelinama prezentirani su predmeti vezani za sokolski pokret i olimpizam.

Hrvatski športski muzej djeluje preko 70 godina u raznim ustrojstvenim oblicima, a od 2003. godine kao nacionalna muzejska institucija pod okriljem Ministarstva kulture i sustavno prikuplja najvrjedniju nacionalnu baštinu iz područja hrvatskog sporta i tjelovježbe.

(D.H.F., 10.05.2021)