natječaj

Natječaj za sudjelovanje na grupnoj žiriranoj izložbi 'Sva lica Hrvatske'


prijava: 05.07.2021.

Dom kulture Nova Gradiška organizira natječaj za sudjelovanje na grupnoj žiriranoj izložbi 'Sva lica Hrvatske'. Prijave se primaju do 5. srpnja 2021.

Koncept izložbe "Sva lica Hrvatske":
 
Od prve polovice 2020. godine pa sve do danas živimo u krajnje neizvjesnom vremenu u kojem pojedinac doslovce mora biti spreman na sve. Pandemija koronavirusa natjerala nas je na posve novi način života, izolaciju, distanciranje, vječni oprez i razmišljanje o vlastitom zdravlju. Povremena potpuna zatvaranja zemlje (lockdown) odrazila su se na sve segmente naših života, a mnoge su psihički i fizički dotukle mnogobrojne zabrane i ograničenja. Htjeli-nehtjeli bili smo primorani ostati doma, prvo unutar vlastitih domova, a potom unutar granica vlastite države. S dolaskom pandemije, glavni grad Hrvatske dodatno je potresla tragedija potresa, a potom i poplava… Tragedija još snažnijeg i razornijeg potresa ponovila se krajem 2020. godine kod Petrinje kada su mnogi ostali bez svojih domova.
 
I prije katastrofične 2020. godine često smo o Hrvatskoj govorili kao o zemlji suprotnosti. Naša zemlja obiluje prirodnim ljepotama, ali ih ne cijenimo i ne brinemo o njima dovoljno; posjedujemo nebrojene prirodne resurse, ali ih izvozimo na vanjsko tržište, umjesto da sami koristimo ono što proizvedemo; imamo blagu mediteransku klimu, raznovrsnu gastronomiju, bogato kulturno i umjetničko naslijeđe, ali nam radno stanovništvo kontinuirano iseljava, a zemlja kontinuirano stagnira... Sve te opozicije dodatno su potencirane tijekom 2020. i 2021. godine kada smo bili onemogućeni putovati što nas je u velikom broju navelo da se fokusiramo i ozbiljno promislimo gdje i kako živimo te na koje se sve načine možemo povezati i pomoći jedni drugima u katastrofičnoj godini i iznimno teškim psihičkim i fizičkim uvjetima u kojima smo se našli. Iz svega navedenog nastala je ideja za grupnu izložbu "Sva lica Hrvatske". Tema izložbe nije vezana uz pandemiju i potrese, niti su radovi obavezni referirati se na ta događanja, dapače, upravo suprotno. Putem javnog natječaja pozivamo umjetnike i umjetnice da prijave već postojeće ili naprave posve nove radove u kojima interpretiraju sve ono dobro i/li loše u našoj zemlji. Sve što ih smeta, ljuti, žalosti ili pak inspirira i daje razlog za nastavak dalje. Naglasak je na suprotnostima, oprečnostima tj. kontradiktornostima na koje nailazimo na svakom koraku. Bilo da je riječ o nevjerojatnim prirodnim ljepotama ili pak devastacijama kulturnih dobara, spomenika i arhitektonskih ostvarenja, o humanitarnom i solidarnom djelovanju pojedinca, skupine i zajednice ili diskriminaciji, podjelama i poticanju mržnje. Od prirodnih ljepota, urbanih zdanja, psihološke analize mentaliteta naroda ili pojedinca…. naglasak je na vlastitoj interpretaciji vlastite zemlje i naroda, tj. Hrvatske viđene kroz oči likovnih umjetnika.

Organizator: Dom kulture Nova Gradiška
Vrijeme i mjesto održavanja: 8.10. – 31.10.2021., Dom kulture Nova Gradiška
Autorica koncepcije: Sonja Švec Španjol, nezavisna kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja
Stručni žiri: Sonja Švec Španjol i Danijela Juranović
 
Uvjeti za autore koji se prijavljuju za sudjelovanje na grupnoj žiriranoj izložbi "Sva lica Hrvatske":
  • Pojedini autor ili autorica može prijaviti maksimalno 3 rada
  • Mogu se prijaviti crteži, grafike, slike, fotografije, kolaži, skulpture, objekti, instalacije, video
  • Dozvoljene su sve tehnike i materijali
  • Dimenzije djela nisu ograničene, ali treba voditi računa o veličini izložbenog prostora (120 kvadrata)
Prijava za izložbu mora sadržavati:

1. Osobne podatke autora/ice koji se prijavljuje (ime i prezime, godina i mjesto rođenja, e-mail kontakt, web stranica)

2. Kratak opisni profesionalni životopis autora/autorice (obrazovanje, umjetničko djelovanje, nagrade, članstvo u strukovnim udrugama)

3. Podaci o prijavljenim radovima:

a) naziv rada  / b) godina nastanka  /  c) medij  /  d) materijal i tehnika  /  e) dimenzije u cm (za dvodimenzionalne radove visina x širina, za trodimenzionalne visina x širina x dubina)  / f) opis rada/koncepta rada – kako rad odgovara na temu izložbe (minimalno 1/1 – 1 kartica teksta)

4. Kvalitetne fotografije prijavljenih radova u jpeg formatu u kvaliteti i rezoluciji već pripremljenoj za tisak (300 dpi) – napomena: trodimenzionalne radove snimiti iz minimalno tri kuta (fotografije možete poslati i preko besplatnih platformi: Filemail (https://www.filemail.com/) ili We transfer (https://wetransfer.com/
 
Prijave poslati na e-mail adresu: svalicahrvatske@gmail.com  sa subjectom ''Prijava na natječaj za sudjelovanje na izložbi Sva lica Hrvatske'' (ako u roku od 3 do 5 dana ne dobijete potvrdu primitka prijave, provjerite s organizatorom je li prijava stigla)
 
Prijave na natječaj se zaprimaju: do 5.7.2021. (do ponoći u ponedjeljak 5. srpnja)
 
Svi prijavljeni autori bit će obaviješteni o rezultatima natječaja do 15. kolovoza 2021. putem e-maila, a rezultati će biti objavljeni i na web stranici Doma kulture Nova Gradiška.
 
Napomena:
Slanjem prijave na natječaj smatra se da su autori suglasni da se predani materijali i podaci mogu koristiti isključivo u svrhu promidžbe izložbe (plakati, pozivnice, katalog, marketing, web).
Nepotpune prijave i prijave poslane nakon isteka roka NEĆE biti razmatrane.
 
 

(D.H.F., 05.05.2021)