natječaj

Natječaj i kolumna 'Haiku krugovi'


prijava: 25.05.2021.

Urednički tim 'Haiku krugova', u suradnji s Lanterna magazinom, pokrenuo je haiku natječaj i kolumnu 'Haiku krugovi' koji će svaki mjesec birati najbolja tri haiku rada na određenu temu koji će biti nagrađeni te objavljeni u sklopu Lanterna magazina. Haiku natječaj za svibanj 2021. posvećen je Olimpijskim igrama u Tokiju, a mogu se prijaviti svi koji pišu na hrvatskom jeziku. Natječaj je otvoren do 25. svibnja 2021.!

U budućnosti se planiraju i online haiku radionice preko Zooma uz gostovanje i brojnih već afirmiranih autora iz cijeloga svijeta kao i naših autora.
 
Prihvatljiv je isključivo 1 prethodno neobjavljen i originalan haiku.
 
Tematski je natječaj za svibanj 2021. posvećen Olimpijskim igrama u Tokiju - sve što je vezano za zlato / sunce ili pokret.
 
Potrebno je navesti ime i prezime, adresu,  grad kao i državu koji predstavljaju  indeks autora.
 
Prijave se  šalju na  e-mail adresu: haikukrugovi@gmail.com
 
Prijava (1 haiku i podaci trebaju biti pisani u Times New Roman formatu, veličina slova 12 s proredom 1,5) se šalje  isključivo u tekstu maila, a ne u formatiranom privitku (doc. ili docx. formatu,  odnosno pdf). Takve prijave se neće razmatrati.
 
Rok za podnošenje prijava je od 5. svibnja do 25. svibnja 2021. godine.
 
Po izboru uredničkoga tima u skladu s navedenim smjernicama i propozicijama na početku mjeseca će se izabrati 3 najbolja haiku rada i nagraditi prigodnim knjigama i diplomama. Samo autori triju najboljih haiku radova prema izboru uredništva „Haiku krugova“ će biti obavješteni mailom u predviđenom roku.
 
Najbolja tri haiku rada uz kratka obrazloženja prema odluci uredništva "Haiku krugova" bit će objavljeni na portalu Lanterna magazina: https://lanterna-magazin.net/

Pozdravljaju se moderni haiku slobodnog stila i haikun koji se pridržavaju slogovne strukture 5-7-5 uz korištenje „sezonske riječi“ ili „kiga“ . Uredništvu je mnogo važnije da pjesma utjelovljuje duh haikua nego da se prilijepi za određeni strukturirani oblik pjesme. Na pjesniku je da pronađe oblik koji mu odgovara.
 
Iako neizmjerno uživamo u senryu, želimo se usredotočiti na haiku. Postoje, naravno, pjesme koje pripadaju u područje između dva žanra. Neke ćemo od njih sigurno odabrati ako se čini da je njihov duh u skladu s našim smjernicama.
 
Pjesme koje su prethodno objavljene u tiskanom izdanju ili na internetu, uključujući objavljivanje na osobnim web stranicama (Facebook, Instagram…) blogovima,  ili javnim forumima, neće biti uzeti u razmatranje. Bilo koji rad koji se može pronaći u web pretraživanju smatra se prethodno objavljenim. Dostavljene pjesme moraju biti izvorno djelo pjesnika koji se prijavljuje i ne smiju biti razmatrane u bilo kojoj publikaciji ili haiku natječaju. Plagiranje se neće tolerirati.
 
Važne odrednice za pisanje kvalitete haiku poezije
 
Evo nekoliko osobina koje Uredništvo smatra ključnima za haiku:
 1. Uvećani sadašnji trenutak (neposrednost osjećaja)
2. Prožimanje izvora nadahnuća (nema prostora između promatrača i promatranog „haiku trenutka“)
3. Jednostavne, nekomplicirane slike
4. Uobičajeno korištenje jezika
5. Pronalaženje izvanrednoga u "običnim" stvarima
6. Objektivno izražavanje "haiku trenutka", a ne kroz objašnjenjavanje: poziv intuiciji, a ne inteleligenciji.
7. Ljudska je prisutnost u redu ako se prikazuje kao arhetipski, skladan dio prirode (ljudska bi se priroda trebala stopiti s ostatkom prirode, a ne dominirati u prvome planu)
8. Humor je u redu, ako je u skladu s "karumi" (lakoćom) - ništa pretjerano pametno, cinično, komično ili raskalašeno.
9. Osjećaj za melodičnost jezika (učinkovita uporaba ritma i poezije)
10. Osjećaj za određeno mjesto unutar ciklusa godišnjih doba
 
Urednički tim kolumne i natječaja „Haiku krugovi“:
Sanela Pliško, Pula
Dejan Pavlinović, Pula
Goran Gatalica, Zagreb

(R.P.B., 05.05.2021)