obavijest

Promocija romana 'Bivše stvari' na Facebooku


vrijeme: 04.05.2021. 18,30 h

Hena com najavljuje virtualnu promociju romana 'Bivše stvari' portugalskog pisca Bruna Vieire Amarala, objavljenog u sklopu projekta 'Europa iznutra i izvana' u utorak, 4. svibnja, u 18,30 sati.
  
https://www.facebook.com/henacom/

U predstavljanju će sudjelovati:

Bruno Vieira Amaral, autor romana Bivše stvari
Marija Ott Franolić, književna kritičarka
Una Krizmanić Ožegović, prevoditeljica
Hrvoje Kovač, urednik romana i voditelj projekta Europa iznutra i izvana
 
Bruno Vieira Amaral: Bivše stvari


Rastavši se od supruge i ne odveć perspektivne karijere, mladi se pripovjedač Bruno vraća u rodni portugalski kvart, k majci, ne bi li pronašao put kojim će krenuti dalje u životu. Potraga se čini osuđenom na propast jer susreti s ljudima iz djetinjstva, uglavnom teških sudbina, uzrokuju kod njega apatiju, sve dok se na vratima stana ne pojavi tajanstveni Virgílio, kvartovski fotograf. Razgovarajući s Virgílijem Bruno će otkriti sve o ljudima iz susjedstva, tko su bili, tko jesu i što predstavljaju, slažući pritom mozaik jednoga kvarta, ali i prijeko potrebnu perspektivu.

'Bivše stvari' snažan su splet abecednim redom posloženih crtica o svemu onome što čini jednu zajednicu, a okupljaju sve likove i događaje, i humoristične i tragične, koji tvore njezinu povijest. Bruno Vieira Amaral za ovaj je roman nagrađen prestižnom nagradom „José Saramago”, a u svojoj izvrsnoj prozi prikazuje nevidljivu i važnu stranu Portugala – ljude koji uspinjući se i, češće, padajući, žive na marginama.

U sklopu projekta „Europa iznutra i izvana 2020-2021.“, izdavačka kuća HENA COM priprema, prevodi i objavljuje vrhunske romane desetero suvremenih europskih autora. U studenom 2020. objavljen je roman „Bivše stvari“ nagrađivanog portugalskog autora Brune Vieire Amarala.
 
Razgovor, koji se vodi na hrvatskom jeziku, uz konsekutivni prijevod s portugalskog jezika, moderira urednik i voditelj projekta Hrvoje Kovač.

(R.P.B., 03.05.2021)