novo izdanje

26. EMA - edukativna muzejska akcija


vrijeme: 30.04.2021. - 30.06.2021.

Edukativna muzejska akcija EMA ove će se godine u svom produženom, dvomjesečnom izdanju, održati od 30. travnja do 30. lipnja, na temu "Iz/Van/Red/No!", odabranu u u skladu s okolnostima u kojima su se našli brojni građani i institucije već drugu godinu za redom.

U 25. izdanju te tradicionalne manifestacije sudjeluje 65 muzeja iz 38 hrvatskih gradova i naselja. Organizira ju Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva (HMD), a s obzirom na epidemiološku situaciju, iznimno ove godine nema muzeja domaćina.

Predsjednica HMD-a Vlasta Krklec, ističe kako se manifestacija organizira unatoč vrlo teškoj situaciji za hrvatsku kulturu i muzeje koje nisu bili pogođeni samo pandemijom, već i  potresima zbog kojih su morali zatvoriti svoja vrata.

Kaže kako su muzeji i galerije od početka bili sigurna mjesta i rade sukladno epidemiološkim mjerama i odredbama. "Kao što i sam ovogodišnji naziv govori, radi se o izvanrednim okolnostima i po tim pitanjima u muzejima smo najsigurniji", istaknula je.

"Muzeji nisu posustali i misle na svoju publiku, a svi ovi programi napravljeni su tako da budu zanimljivi, ne samo najmlađima nego i široj školskoj populaciji, mogu se koristiti u nastavi, a tu je dodatna zabava za bake, djedove, roditelje", dodala je.

Akcija je produžena na dva mjeseca kako bi svatko mogao odabrati određene termine, a već primaju puno upita iz škola, od učitelja, nastavnika i učenika.

Po cijeni od 10 kuna posjetitelji mogu nabaviti posebnu programsku knjižicu – muzejsku putovnicu, s popisom sudionika i kratim opisima njihovih edukativnih programa. S njome mogu besplatno ući u sve ustanove koji sudjeluju u akciji.

Ove godine bit će dostupna i virtualna knjižica na stranicama Društva, koja ne vrijedi za ulaz u muzeje, ali otvara virtualna vrata muzejskih online edukativnih sadržaja.

Voditeljica ovogodišnje Akcije je koordinatorica Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a, Jelena Roboz, viša kustosica pedagoginja Hrvatskog povijesnog muzeja.

Po njezinim riječima, hrvatski muzeji okupljeni u 26. EMA-i zajednički šalju poruku podrške svojim sugrađanima i kolegama, i pokazuju volju i snagu muzejske edukacije, njezinu vrijednost i važnost za lokalnu i širu zajednicu, te kontinuitet djelovanja i rada, pogotovo s (naj)mlađim posjetiteljima.

Tema EMA-e nadovezuje se na ovogodišnju ICOM-ovu temu za obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, "The Future of Museums: Recover and Reimagine”.

Roboz je napomenula i da će brojni muzeji, čak i oni koji ove godine ne sudjeluju u akciji, također obilježiti Međunarodni dan muzeja te će tom prigodom svim posjetiteljima omogućiti besplatan ulaz i sudjelovanje u posebnim muzejskim programima.

Detaljan program može se pronaći na www.hrmud.hr, kao i na stranicama pojedinih ustanova sudionika. (Hina)

E-knjižicu 26. EMA-e preuzmite  ovdje.

EMA-in e-kreativni kutak preuzmite ovdje. 


Uskoro: