predstavljanje

Predstavljanje Geoportala na Skupu o obnovi graditeljskog naslijeđa


vrijeme: 20.04.2021. 9,30 h

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima predstavit će novi sustav Geoportal kulturnih dobara Republike Hrvatske i aktivnosti stručnjaka Ministarstva kulture i medija u mjerama zaštite i pripremi obnove potresom pogođenih područja na on-line Skupu o obnovi graditeljskog naslijeđa u utorak, 20. travnja, s početkom u 9,30 sati, u Velikoj vijećnici Arhitektonskog fakultetu u Zagrebu.

Ministrica će govoriti o izazovima u obnovi graditeljskog nasljeđa i važnosti Geoportala mrežnog portala prostornih podataka o kulturnim dobrima koji je u kriznim situacijama osobito u potresu potvrdio veliku vrijednost u upravljanju rizicima u području kulturne baštine kao i u procesu procjena šteta te planiranju procesa oporavka.
 
Ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Ministarstva kulture i medija mr. sc. Anuška Deranja Crnokić predstavit će detaljnije novi sustav Geoportal kulturnih dobara RH, središnje mjesto pristupa prostornim podacima o nepokretnim kulturnim dobrima koje je razvilo Ministarstvo. O procjeni i popisu šteta, provedenim hitnim mjerama i pripremama obnove te aktivnostima konzervatorskih službi Ministarstva na potresom pogođenom području govorit će ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Davor Trupković, a aktivnosti restauratora s kojima su konzervatori Ministarstva surađivali predstavit će ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše i pomoćnik ravnateljice za nepokretnu baštinu Boris Mostarčić. O konzervatorskom pristupu obnovi povijesne cjeline Petrinje govorit će glavni konzervator Ministarstva kulture i medija Tomislav Petrinec, a osim stručnjaka Ministarstva kulture i medija o različitim aspektima obnove govorit će i predavači Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i dekan Geodetskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Almin Đapo koji će predstaviti nove tehnologije dokumentiranja spomenika kulture. Dr. sc. Ivana Katurić predstavit će tako integriranu obnovu povijesnih cjelina u kontekstu Europskog zelenog plana, a mr. sc. Alan Braun govorit će o iskustvu edukacije na Arhitektonskom fakultetu za potrebe obnove graditeljskog naslijeđa. Dr. sc. Sanja Lončar, profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavit će izazove očuvanja i regeneracije ruralnog prostora Sisačko-moslavačke županije, pogođenog potresima.
 
Prijenos iz vijećnice: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_8Nm3y-kpRqWyDQw9O5JZTA

Program skupa


(R.P.B., 19.04.2021)