konferencija, znanstveni skup

Međunarodna konferencija Libraries In the Digital Age (LIDA)


vrijeme: 19.04.2021. - 22.04.2021.

Međunarodna konferencija Libraries In the Digital Age (LIDA), koju od 2000. godine zajednički organiziraju Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i Rutgers Sveučilište iz SAD-a, ove se godine održava od 19. do 22. travnja.

Konferencija LIDA okuplja znanstvenike, praktičare i studente koji se bave izazovima koje digitalna paradigma donosi knjižnicama i društvu općenito. Do sada su na njoj gostovali najznačajniji i najcitiraniji znanstvenici iz ovog područja iz cijelog svijeta. Specifičnost je LIDA-e što poseban naglasak stavlja na studente, posebno one na doktorskoj razini, i njihovo aktivno uključivanje.
 
Ovogodišnja je tema skupa: "Reshaping Identity in The Digital Age: People, Libraries, Data, Technology & Ethics". Na ovogodišnjoj se konferenciji, koja se zbog pandemije po prvi puta održava u virtualnom formatu, obilježava 20. obljetnica konferencije, pri čemu će se posebna priznanja i zahvala uputiti utemeljiteljima LIDA-e: profesoru Tefku Saracevicu (SAD) i prof. dr. sc. Tatjani Aparac-Jelušić (Hrvatska).
 
Pozvani su predavači Nick Belkin (SAD), Diane Rasmussen Penningtom (UK) i Milijana Mičunović (Filozofski fakultet Osijek). Na skupu sudjeluje oko 100 sudionika, iz 19 zemalja, od toga 20 doktorskih studenata.
 
Pokrovitelji su konferencije Hrvatsko knjižničarsko društvo (HKD) i Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo (HIDD).
 
Radovi sa skupa bit će objavljeni u međunarodnom znanstvenom časopisu Education for Information.
 
Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici konferencije: http://lida.ffos.hr/

(R.P.B., 19.04.2021)