natječaj

Gornji Stenjevec - narativi mjesta / Poziv umjetnicima i umjetnicama


prijava: 30.04.2021.

Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon poziva mlade umjetnike i umjetnice do 35. godine da se prijave za sudjelovanje u umjetničko-istraživačkom projektu „Gornji Stenjevec – narativi mjesta”.
Projekt je posvećen Gornjem Stenjevcu, starom prigorskom naselju na zapadnom kraju Zagreba, danas u sastavu gradske četvrti Podsused-Vrapče.
Namjera je projekta istražiti povijest života u naselju kroz razgovore s mještanima i mještankama te producirati umjetnički rad koji će afirmirati zajednicu i kulturu koja je prethodila širenju grada i mijenjala se u dodiru s njime. Raspon tema nije unaprijed definiran i može uključivati rad na zemlji i uz mlinove-vodenice u prvoj polovici 20. stoljeća, dva svjetska rata, adaptaciju na nove poslove u industrijskom okruženju od 1950-tih nadalje, prostorni razvoj naselja i izgradnju i dr. Povjesničarka umjetnosti Maša Štrbac vodit će istraživački dio programa i koordinirati rad odabranog umjetnika-ce s mještanima-kama. Rad će biti objavljen na mrežnim stranicama programa te u obzir dolaze radovi u digitalnom mediju (audio/video radovi, animacija i sl), ili u ostalim medijima ukoliko će se prilagoditi takvoj prezentaciji (strip, ilustracija, fotografija...). Osigurana su sredstva za umjetnički honorar-e i produkciju u ukupnom iznosu do 10.000 HRK bruto.

Prijaviti se može individualno ili u grupi. Potičemo na prijavu umjetnike-ce koji žive u zapadnom dijelu Zagreba ali i one koji su u Zagreb doselili iz drugih sredina, iz drugih mjesta ili gradova u Hrvatskoj. Odabrani će autor-ica dobiti priliku da za produkciju u slijedećoj godini predloži novi rad u javnom prostoru u svojoj, domicilnoj sredini. Mogu se prijaviti umjetnici-ce iz različitih disciplina, studenti-ce kao i mladi profesionalci-ke iz područja vizualnih umjetnosti, multimedije, scenskih i izvedbenih umjetnosti, arhitekture, dizajna te primijenjenih umjetnosti. Podržavamo prijavu interdisciplinarnih timova koji mogu uključivati članove-ice iz drugih disciplina i područja (humanističke, prirodne i društvene znanosti).

Rok za prijavu je petak, 30. travnja 2021.

Detaljnije:
https://olplab.home.blog/category/gornji-stenjevec/


(D.H.F., 12.04.2021)