predavanje, tribina

Književni petak: Beskrajna rečenica Lászla Krasznahorkaia


vrijeme: 09.04.2021.
mjesto: Zagreb, Gradska knjižnica (dolazak uz najavu); online

Naredna tribina Književnog petka posvećena je mađarskom pisacu Lászlóu Krasznahorkaiu, a održat će se u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici 9. travnja, uz mogućnost praćenja putem interneta od 20 sati.

Beskrajna rečenica Lászla Krasznahorkaia
 
Mađarski pisac László Krasznahorkai jedan je od najcjenjenijih svjetskih proznih pisaca, dobitnik najvažnije američke književne nagrade National Book Award 2019. Iste je godine u Zagrebu na Festivalu europske kratke priče predstavio svoju knjigu „Uvijek za Homerom“ (Kulturtreger, Multimedijalni institut, 2019), napisanu na temelju njegova posjeta Dalmaciji. Njezino prvo izdanje objavljeno je upravo u Hrvatskoj i na hrvatskom jeziku. Prethodnih godina nakladnička kuća OceanMore objavila je Krasznahorkaijeva ključna djela – „Rat i rat“, „Seiobo je bila tamo dolje“, „Sotonski tango“, „Svijet ide dalje“... Duge, beskrajne rečenice bez interpunkcije autora, kojeg nazivaju i „majstorom apokalipse“, izazov su za čitatelje, a osobito za prevoditelje. Po njegovim je romanima znameniti redatelj Béla Tarr snimao filmove. U fokusu ovog Književnog petka upravo  je ovaj veliki mađarski pisac! (S. B.)

O tome kako je bilo surađivati i prijateljevati s Krasznahorkaijem govorit će Petar Milat (Multimedijalni institut), a o iskustvu prevođenja njegovih beskrajno dugih rečenica prevoditeljica s mađarskog Viktorija Šantić. (S. B.)

Urednica i voditeljica Književnog petka: Sanja Baković

Dolazak u Gradsku knjižnicu potrebno je najaviti na: https://bit.ly/3cMIhsF 

Praćenje tribine bit će omogućeno putem interneta na Facebook profilu Književnog petka ili YouTube kanalu Knjižnica grada Zagreba.

Facebook Književnog petka: https://www.facebook.com/knjizevnipetak/
Instagram Književnog petka : https://www.instagram.com/knjizevni.petak/?hl=hr
 

(D.H.F., 08.04.2021)