izložba

Izložbe o anatomskom atlasu za umjetnike (R. Valdeca i B. Csikosa Sesije)


vrijeme: 06.04.2021.
mjesto: Zagreb, Galerija Šira; online

U suradnji Arhiva za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Arhiva Akademije likovne umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, realizirane su dvije izložbe kojima se iz različitih perspektiva prezentira rukopisni koncept anatomskog atlasa za umjetnike, autorskog dvojca, akademika, kipara Rudolfa Valdeca i slikara Bele Csikosa Sesije. 

Virtualna izložba
Volja je kostur – želja je mišićje / Rudolf Valdec i Bela Csikos Sesia: anatomski atlas za umjetnike
dizbi.hazu.hr/anatomija/
 
Izložba Sat anatomije - nekad i sad, Galerija Šira, Zagreb, 6.-20.4.2021.
 
U suradnji Arhiva za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Arhiva Akademije likovne umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, realizirane su dvije izložbe kojima se iz različitih perspektiva prezentira rukopisni koncept anatomskog atlasa za umjetnike, autorskog dvojca, akademika, kipara Rudolfa Valdeca i slikara Bele Csikosa Sesije. Projekt obuhvaća virtualnu izložbu Volja je kostur – želja je mišićje / Rudolf Valdec i Bela Csikos Sesia: anatomski atlas za umjetnike te izložbu Sat anatomije - nekad i sad, u zagrebačkoj Galeriji Šira, na adresi Preradovićeva 13.

Okosnicu obje izložbene koncepcije predstavlja neobjavljeni udžbenik R. Valdeca i B. Csikosa Sesije, pripremljen 1914. u vrijeme njihovog pedagoškog djelovanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Udžbenik pod naslovom Plastička anatomija čuva se u Ostavštini Rudolfa Valdeca u Arhivu za likovne umjetnosti HAZU.

Virtualna izložba (dizbi.hazu.hr/anatomija/) donosi priču o samom arhivskom predmetu, predstavljenom kroz nekoliko tematskih cjelina, koje uključuju analizu prethodno digitaliziranog rukopisa, razradu odnosa umjetnosti i medicine, te početke i načine provođenja nastave Plastične anatomije na Akademiji likovnih umjetnosti od njezina osnutka do danas. Važan dio izložbe čine recentni radovi studenata Akademije, uz dva kraća multimedijalna priloga o nastavi anatomije danas. Tehnička izvedba povjerena je tvrtki ArhivPRO, a izložba je postavljena na portalu Digitalne zbirke HAZU.

U sklopu izložbe Sat anatomije – nekad i sad u Galeriji Šira u Zagrebu biti će izloženi crteži i tekstovi iz Anatomskog atlasa, recentni radovi studenata Akademije s kolegija Plastična anatomija, kratki film o anatomiji autora prof. Darka Bakliže, te predstavljena povijest predmeta Anatomija čovjeka i Anatomija životinja na ALU u Zagrebu. Izložba se otvara 6. travnja u 19 sati, a može se pogledati do 20. travnja 2021. godine.

Autorice virtualne izložbe Volja je kostur, želja je mišićje / Rudolf Valdec i Bela Csikos Sesia: anatomski atlas za umjetnike: Jasenka Ferber Bogdan, Andreja Der-Hazarijan Vukić, dr.sc. Darija Alujević (Arhiv za likovne umjetnosti HAZU); Ariana Novina (Arhiv ALU). Suradnici na izložbi: izv.prof.dr.sc. Stella Fatović-Ferenčić, izv.prof.art. Tomislav Buntak, red.prof.art. Darko Bakliža, izv.prof.art. Danko Friščić. Prijevod na engleski: Gorka Radočaj. Tehnička priprema: ArhivPRO, Domagoj Bogdan.
Autorice izložbe Sat anatomije – nekad i sad: Ariana Novina i dr.sc. Darija Alujević. Suradnice na izložbi: Jasenka Ferber Bogdan i Andreja Der-Hazarijan Vukić.

Obje su izložbe potpomognute sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i sredstvima udruge ICARUS Hrvatska u okviru aktivnosti međunarodnog projekta Kreativne Europe CREARCH.
 
Radno vrijeme Galerije Šira: pon - pet: 9-16 h / 18-20 h; sub: 11-16 h; ned: zatvoreno.

 

(D.H.F., 06.04.2021)