obavijest

Osječko kino 'Urania' prvo u Kino mreži dobilo laserski 4K projektor


vrijeme: 19.02.2021.

Osječko kino 'Urania' dobilo je novi laserski 4K projektor, prvi takav u Kino mreži, koji gledateljima omogućuje jasniju, detaljniju i realističniju sliku kod filmskih projekcija.

Moderni projektor zamijenit će dosadašnji, 2K digitalni projektor koji je imao dva ozbiljna kvara, objavila je ovih dana Kino mreža na svojim stranicama.
 
Njegova nabava osigurana je u provedbi programa Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds vrijednog ukupno 150 tisuća eura sufinanciranog od strane Europske Unije.
 
Riječ je o projektu stvaranja kulturnih hubova koji uključuju četiri kino dvorane, uz osječko tu su još Cinema House u Sofiji (Bugarska), TISZApART Mozi u Szonoku (Mađarska) i Mestni kino u Ptuju (Slovenija).
 
Kako se napominje, 4K znači više piksela odjednom na platnu koji stvaraju slike koje su oštrije i sposobne prikazati više detalja nego standardni HD, a sadržaj se može gledati iz veće blizine.
 
Podsjeća se i da je Ministarstvo kulture i medija investicijskom potporom od 200 tisuća kuna pomoglo kompletnu obnovu strujnih instalacija, obnovu kinokabine i vanjsku rasvjetu primjerenu tom "secesijskom biseru".
 
Nakon što su gradska kina nestala s kulturne mape Hrvatske, a kinoprikazivačku djelatnost su potpuno preuzele multipleks dvorane, neovisni hrvatski kinoprikazivači okupili su se oko u Kino mreži koja danas ima 46 članova i 67 kina u 55 gradova i mjesta diljem Hrvatske.
 
Svrha Mreže je, među ostalim, ujedinjenje, poticanje, unaprjeđenje i razvoj hrvatskih neovisnih kinoprikazivača te osiguranje raznolikosti i dostupnosti audiovizualnih djela na području Hrvatske. (Hina)

(R.P.B., 19.02.2021)