festival

Festival jezika GISKO 2021.


vrijeme: 22.02.2021. - 26.02.2021.

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i ove, 2021. godine, održava deseti, jubilarni Festival jezika kojim obilježava Međunarodni dan materinskoga jezika. Od 22. do 26. veljače na Facebook stranici Čuvari priča - Odjel za rad s djecom i mladima i na YouTube kanalu GISKO bit će objavljeni videozapisi kojim se želi pridonijeti kulturnoj razmjeni i čuvanju tradicionalnih vrijednosti, širenju multikulturalnosti te materinski jezik predstaviti igrom, pričom i pjesmom.

Čuvari priča - Odjel za rad s djecom i mladima GISKO - Početna | Facebook


YouTube kanal GISKO

Programom su obuhvaćene aktivnosti – Čitateljski izazov na materinskom jeziku te dječja tradicijska pjesma i igra kroz koje su predstavljeni hrvatski, njemački, makedonski, albanski, mađarski, rusinski i ruski jezik.
 
Materinski jezik izraz je kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem, ne samo drugih jezika, već i s učenjem uopće.
 
Svjesna uloge materinskoga jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kreativnosti, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskoga jezika.

(R.P.B., 19.02.2021)