obavijest

Dva nova književna hita u izdanju nakladničke kuće Znanje


vrijeme: 19.02.2021.

Nakladnička kuća Znanje objavila je dva nova književna hita, 'Zanimanje oca' nagrađivanog francuskog pisca i novinara Sorja Chalandona i 'Poštovani gospodine M.' proslavljenog nizozemskog autora Hermana Kocha.

Sorj Chalandon (1952.) francuski je pisac i novinar. Jedan je od osnivača francuskih novina Libération za koje je od 1973. do 2007. pisao pretežno o vanjskopolitičkim temama. Godine 1988. za svoje je reportaže iz Sjeverne Irske i sa suđenja Klausu Barbieju ovjenčan najprestižnijom francuskom novinarskom nagradom Albert Londres. Od 2007. član je uredništva satiričnog tjednika Le Canard enchaîné, gdje ima vlastitu kolumnu i piše filmske kritike. Dosad je objavio devet romana za koje je dobio niz nagrada, među kojima i Grand prix du roman Francuske akademije te Goncourtovu nagradu po izboru francuskih gimnazijalaca.
 
"Zanimanje oca" intiman je i istovremeno napet obiteljski roman o odrastanju unutar disfunkcionalne obitelji.
 
Šezdesetih godina u Francuskoj jedna tročlana obitelj zatočena je u ludilu oca opsjednutog padom francuske kolonijalne moći. Otac odlučuje ubiti de Gaullea i tako se pobrinuti da Alžir ostane francuski te za to traži pomoć svog sina Émilea. Dok opčinjen sluša očeve priče o junaštvu, dječak pokorno zaboravlja na nasilje koje svakodnevno trpi. Kuća u koju nitko ne smije ući postaje mjesto gdje se Émileova mala junačka pustolovina susreće s velikim, za svijet važnim događajima - Nurejevljevim bijegom iz SSSR-a, Kennedyjevim ubojstvom - u koje je nekako uvijek upetljan i njegov otac, a ondje nastaje i rana koja protagonista tišti i nakon što odraste i osnuje vlastitu obitelj.
 
Snažan i moćan roman, prepun dojmljivih slika, u kojem se sjene miješaju sa svjetlošću, a tragedija s komedijom na hrvatski je prevela Maja Ručević.
 
Knjiga "Poštovani gospodine M." nizozemskog pisca, glumca i scenarista Hermana Kocha, osma je knjiga autora najpoznatijeg po romanu "Večera" koji je postigao svjetski uspjeh, dobio nagrade i pohvale književne kritike te prema kojem je snimljen i film.
 
Roman o čudnim susjedima, nestalim osobama, mladim ljubavnicima i piscu koji ih sve povezuje, "Poštovani gospodine M." slagalica je satkana od pisama gospodinu M.-u, sjećanja na djetinjstvo i spletki glavnog lika, koja otkriva krakove davnog zločina. Zločin je to koji je sablaznio nizozemsku javnost jer je motiviran ljubavnom vezom profesora i prelijepe učenice Laure, a koban i nikada do kraja rasvijetljen kraj učinio ga je predloškom književnog bestselera. Pisac M., koji je na ovoj tragediji zaradio svjetsku slavu, sada je predmet opsesije jednoga od aktera zločina koji njemu, ali i javnosti želi razotkriti što se zaista dogodilo.
 
"U ovom romanu Koch ostaje vjeran svom britkom stilu i kontroverznim temama. Ljubitelji Hermana Kocha još će jednom uživati u inteligenciji, humoru i lakoći kojom ovaj virtuoz riječi uspijeva prikazati tanku granicu između književnosti i života, zločina i slučajnosti, ljubavi i opsesije", poručuju iz Znanja.
 
Hrvatski prijevod potpisuje Mate Maras, a u izdanju Znanja dostupni su i romani istog autora "Večera" i "Ljetnikovac". (Hina)

(R.P.B., 19.02.2021)