izložba

Izložba Ane Miletić u Fotoklubu Split


vrijeme: 22.02.2021. - 15.03.2021.
mjesto: Galerija fotografija Fotokluba Split

U ponedjeljak, 22. veljače u 19 sati, u Galeriji fotografija Fotokluba Split otvara se prva samostalna izložba mlade Splićanke Ane Miletić. Izložba se može pogledati do 15. ožujka.

Autorica će se tom prigodom domaćoj publici predstaviti s ciklusom fotografija ‘’Karatina’’, referirajući se tako u samom nazivu na iskustvo karantene koje nam je u posljednje vrijeme svima iznimno blisko. Ipak, ‘’karantina’’, a ne ‘’karantena’’, referira se i na ime Tina, jedne od modela čije iskustvo Miletić bilježi svojim fotografijama.
Kako navodi autorica predgovora izložbi, studentica povijesti umjetnosti Sara Čović -
»Prvotno zamišljen kao studija ženskog akta, ciklus sugestivnog naziva “Karantina” mlade fotografkinje Ane Miletić artikulirao je dva aktualna pitanja. Smještajući nage modele u kontekst krutog jugoslavenskog interijera autorica je progovorila o iskustvu bivanja ženom unutar dominantne patrijarhalne kulture i iskustvu kućne izolacije uslijed globalne pandemije, iskustvima koji se ne tiču isključivo autorice kao individue već društva općenito

Fotografirajući modele ‘’bez lica’’ Ana Miletić namjerno i nametljivo forsira objektivizaciju ženskog tijela postižući kod promatrača osjećaj nelagode i krajnje dehumanizacije ženskog tijela koje na fotografijama postaje gotovo pa groteskan element. Druga razina nelagode proizlazi iz osjećaja otuđenosti, samoće i frustracije koju stvara zatvorenost prostora i nepostojanje prirodnog svjetla, a kojom autorica vrlo suvereno interpretira vlastiti (ali i kolektivni) osjećaj zatočeništva u doba globalne pandemije.

www.facebook.com/FotoklubSplit

(D.H.F., 18.02.2021)

Tagovi: Ana Miletić