obavijest

'Igra sjena' Josepha O’Connora na hrvatskom u izdanju Frakture


vrijeme: 18.02.2021. - 02.03.2021.

Roman 'Igra sjena' nagrađivanog irskog književnika Josepha O'Connora, priča o viktorijanskom Londonu Brama Stokera i rađanju ideje o Drakuli uvrštena u finale nagrade Costa, u hrvatskom prijevodu Ivane Šojat i izdanju Frakture dostupan je u pretprodaji do 2. ožujka.

Joseph O’Connor rođen je 1963. u Dublinu. Među njegovim djelima su bestseleri "Zvijezda mora", "Redemption Falls" i "Svjetlo za duhove". Svojim prvijencem "Kauboji i Indijci" ušao je u uži izbor za nagradu Whitbread. Djela su mu prevedena na četrdeset jezika. Od irskoga PEN-a je 2012. primio Nagradu za iznimna postignuća u književnosti, a 2014. je angažiran kao profesor kreativnog pisanja  na Sveučilištu Limerick.
 
"Igra sjena" proglašena je najboljim romanom 2019. godine u izboru Irish Book Awards, kao i knjigom godine Sunday Timesa. Knjiga je također finalistica prestižne nagrade Costa Book Award.
 
Kada je 1878. iz Dublina stigao u London, Bram Stoker bio je mlad, netom oženjen činovnik, kojemu je ponuđen posao iz snova: na poziv velikoga Henryja Irvinga postat će glavni upravitelj tek osnovanoga Kazališta Licej. U godinama koje slijede vulkanski glumac i suzdržani mladić s književnim ambicijama zajedno će stvoriti jedan od najslavnijih londonskih teatara, a kada se Irvingovu ansamblu pridruži najomiljenija glumica epohe, talentirana i neodoljiva Ellen Terry, čini se da im je samo nebo granica.
 
Ali tu je i sjena, i sve ono što se skriva u njoj.
 
U Londonu koji svojom seksualnošću fascinira i sablažnjava Oscar Wilde, a brutalnim ubojstvima terorizira Jack Trbosjek, troje izvanrednih ljudi započinje zajednički život prepun drame, preobrazbi i strasti. Hraneći se svjetlom i tamom, ljubavlju i strahom, na mjestu njihova susreta rodit će se priča o Drakuli – ona kojom će Bram Stoker, godinama nakon svoje smrti, osvojiti književnu besmrtnost.
 
"Nagrađivani roman 'Igra sjena' Josepha O’Connora zadivljujući je portret Londona osvijetljenog plinskim svjetiljkama, treptavog od siline života. O’Connorov nestvarno lijepi ukradeni pogled na zlatno doba viktorijanskoga kazališta i njegove najsjajnije protagoniste najmoćniji je kada čitatelja uvodi u njihove najdublje i najmračnije sjene", ističe se u najavi.
 
Prijevod na hrvatski potpisuje Ivana Šojat.
 
Knjiga se može do 2. ožujka naručiti po pretprodajnoj cijeni s 10 posto popusta i besplatnom dostavom. Samo u Frakturinoj web-knjižari do 2. ožujka ili do isteka zaliha. Narudžbe su moguće i e-poštom na prodaja@fraktura.hr ili telefonom na 01/3357863. Besplatna dostava vrijedi za Hrvatsku. Isporuka je u tjednu od 1. do 5. ožujka. (Hina)

(R.P.B., 18.02.2021)