obavijest

Objavljen Hrvatski iseljenički zbornik 2021.


vrijeme: 08.02.2021.

Ovogodišnji broj Hrvatskoga iseljeničkog zbornika (HIZ), koji je posvećen obilježavanju 70. obljetnice osnutka Hrvatske matice iseljenika (HMI), objavila je HMI.

U zborniku su, kako navodi HMI, između ostaloga objavljeni podatci o utemeljenju Hrvatske matice iseljenika, prikaz  "Leksikona hrvatskoga iseljeništva i manjina" te naslovi emigrantike u u biblioteci Hrvatska katolička baština XX. stoljeća.
 
Posebna tematska cjelinu posvećena je stvaralaštvu hrvatskih katoličkih misija u inozemstvu, a zbornik prati i ljude koji su putovanje odabrali kao stil života, migrante raznih provenijencija na globalnim tržištima rada pa sve do naraštaja hrvatskih potomaka koji su se afirmirali u kulturama od Aljaske do Ognjene Zemlje, juga Afrike, Australije i Novoga Zelanda te one ljude koji su svoj novi dom našli diljem Staroga kontinenta.
 
Objavljeni su i prilozi o izazovima četiri generacije američkih Hrvata kroz povijest jedne pečalbarske obitelji iz Dalmatinske zagore s kalifornijskom adresom, a čijih nekoliko pripadnika trećega naraštaja trajno ili privremeno boravi u Hrvatskoj. Slične migrantske sudbine na Starome kontinentu je jedna međimurska obitelj s bavarskom adresom, navodi HMI.
 
U zborniku su i tematske cjeline: Znaci vremena, Kroatistički obzori, Mostovi, Povjesnica, Duhovnost, Baština, Znanost te Nove knjige stoga sadrže raznorodne tekstove koje su napisali iskusni publicisti, kroatisti, etnolozi, sociolozi, povjesničari, ali i teoretičari književnosti.
 
Godišnjak, uz obilje priloga, donosi i podatke  o novoizabranim dopisnim članovima HAZU-a iz dijaspore, poput arhitekta međunarodne reputacije Smiljana Radića iz Santiaga de Chilea, trostruke doktorice znanosti Puljanke s američkom adresom Jadranke Skorin-Kapov, anglistice Zrinke Stahuljak iz Los Angelesa; profesora molekularne medicine sa Sveučilišta Oxford Kristijana Ramadana, te astrofizičara Željka Ivezića s University of Washington u Seattleu. (Hina)

(R.P.B., 08.02.2021)