projekcija

Tjedan u Kinoteci: Talentirana gospođa Highsmith


vrijeme: 08.02.2021.

S 'Nepoznatima iz Nord Expressa' kino Kinoteka kreće u ciklus posvećen Patriciji Highsmith, s Jackom Nicholsonom i Michelle Pfeiffer zavijat će se na pun mjesec u 'Vuku', a u Novitetima gledati 'Fotografiju' Ritesha Batre.

Patricia Highsmith s pravom se drži za kraljicu sofisticiranih psiholoških trilera. Njezina proza je, umjesto na akciju i zagonetke, usmjerena na istančane psihološke studije u kojima mikroskopskom preciznošću prati kako mrvice ljubomore, netrpeljivosti, čak i ljubavi izrastaju u zločin. Highsmith se bavila motivima dvojništva, klasne zavisti, opsesije i toksičnog braka, a smještajući čitateljevu naklonost na stranu prijestupnika (bez iznuđivanja simpatija kojekakvim opravdanjima) činila nas je suučesnicima u književnim zločinima. Njezini moralno ambivalentni likovi i oblikovanje svijeta inspirirali su čitav niz književnika, scenarista i filmaša, od Alfreda Hitchcocka i Claudea Chabrola do Davida Finchera i Gillian Flynn.
 
Povodom stote obljetnice rođenja Patricije Highsmith te sedamdesete obljetnice njezina prvog filmskog uprizorenja Kinoteka je pripremila program posvećen njezinim adaptacijama i utjecajima. Ciklus Talentirana gospođa Highsmith otvaraju dvije antologijske ekranizacije Highsmithinih romana: u petak se može pogledati kako se Alfred Hitchcock uhvatio u koštac s njezinim književnim prvijencom, Nepoznati iz Nord Expressa, a u subotu na rasporedu je triler Renéa Clementa, U zenitu sunca, u kojem je Alain Delon utjelovio Highsmithina najpoznatijeg literarnog antijunaka – Toma Ripleya.
 
Početkom 1990-ih klasična su filmska čudovišta u američkom filmu dobila novi život na velikom platnu preobražena u romantične antijunake mučene teretom egzistencije. Na tom valu redatelj Mike Nichols snima Vuka, film o ostarjelom uredniku u izdavačkoj kući čija se unutrašnja zvijer budi nakon što ga ugrize zvijer iz naslova. Nichols je elemente horora nadogradio pronicljivim komentarima na račun muškosti i starenja u kontekstu američke korporativne kulture 1990-ih te snimio vrlo neobično ostvarenje, koje više djeluje kao priča o superjunaku, koji uči živjeti s novootkrivenim nadljudskim moćima nego klasičan horor.
 
S karizmatičnim Jackom Nicholsonom i Michelle Pfeiffer u glavnim ulogama te prvorazrednim specijalnim efektima legendarnog Ricka Bakera, Vuk je šarmantan križanac satire, romantike i filma strave, idealan da ga se otkrije pod punim mjesecom nadolazećeg Valentinova!
 
Noviteti: Fotografija
 
Fotografija je novi film Ritesha Batre, redatelja koji je osvojio Zlatna kolica Zagreb film festivala za film Pogrešna dostava iz 2013. godine. Kroz priču o fotografu koji nagovori jedan od svojih modela da mu pred bakom glumi zaručnicu, Batra nudi autentičnu priču o ljubavi u kontradiktornom svijetu urbane Indije, inspiriranu bollywoodskim mjuziklima i Shakespeareovim komedijama.
 
Tu su i Neobični životi, sjajna francuska komedija o izazovima socijalnih radnika, zatim Najljepše godine, ambiciozna saga o prijateljstvu koje se proteže kroz 40 godina talijanske povijesti te Dok nas vjenčanje ne rastavi, duhovita španjolska romantična komedija s okusom sunca i mora.
 
Na repertoaru su i dva nagrađivana domaća filma: intimistički generacijski portret O jednoj mladosti Ivana Ramljaka te dojmljiva socijalna drama Otac Srdana Golubovića.
 
Matineja: Duša
 
I sljedeću subotu na Matineji gledamo Dušu, novi film studija Pixar o glazbeniku koji mora pronaći način da se vrati u život. Film je osvojio srca publike svih generacija, a ušao je i u utrku za Zlatni globus u kategorijama najboljeg animiranog filma i originalne glazbe. Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.
 
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka: www.kinokinoteka.hr.


(R.P.B., 08.02.2021)