najave

Program Galerije Spot u 2021.


vrijeme: 21.01.2021.
mjesto: Zagreb, Galerija Spot, Čanićeva 6

Ured za fotografiju - Galerija Spot najavljuje u ovoj godini bogat izložbeni program uz niz popratnih aktivnosti i novih sadržaja!

Redovni izložbeni program u Galeriji Spot započinje u ožujku izložbom splitskog autora Rina Efendića, a do kraja godine uslijedit će još pet izložbi domaćih autorica i autora.
Novoproducirane radove zagrebačkoj će publici predstaviti vizualne umjetnice Ana Mušćet i Sandra Vitaljić, dok će mladi fotograf Ivan Gundić u Galeriji Spot izložiti svoj novi rad,  nastao u sklopu diplomskog studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
 
Nastavljajući istraživanja nepoznate ženske umjetnosti u Hrvatskoj, Ured za fotografiju u 2021. godini predstavlja izložbu dviju autorica, Inke Švertasek i Nade Vrkljan-Križić, koje se vrlo vjerojatno nisu ni poznavale, a od početka 1960-ih do ranih 1970-ih godina realizirale su niz zanimljivih kolaža. 
Ured za fotografiju u svoj godišnji izložbeni program uvrštava i izložbe nastale u sklopu projekta Živi arhivi, kako bi se stručna i šira javnost upoznala sa zanimljivostima koje čuvaju privatni arhivi. U 2021. godina planirana je izložba posvećena arhivu povjesničara umjetnosti Želimira Koščevića.
 
Kao zagrijavanje za izložbenu sezonu u Spotu, u veljači Ured za fotografiju priprema ciklus online predavanja pod nazivom Spot On Photography posvećenih fotografiji i njezinoj društvenoj ulozi u 21. stoljeću. Jedna od novosti je i program prilagođen studentima pod nazivnom Pitaj umjetnika!, čiji je cilj približiti sadržaje iz polja vizualnih umjetnosti i fotografije mlađoj zainteresiranoj publici kroz online vodstva i razgovore s autorima.
 
U 2021. godini nastavljamo već započet projekt Kvartovski objektiv, koji Ured za fotografiju provodi u suradnji s Galerijom VN, udrugom Živi atelje DK, Institutom Tomislav Gotovac i Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, a obuhvatit će programe različitog tipa poput tematskih šetnji, izložbi i radionica.  Također nastavljamo s projektom Zajednički fotografski narativi koji razvijamo s partnerima Institutom Tomislav Gotovac, Muzejom likovnih umjetnosti iz Osijeka, Gradskim muzejom Križevci, AK Atelijerima Koprivnica, Kombinatom iz Rijeke, Gradskom galerijom Striegl iz Siska i nezavisnim istraživačima, a u sklopu kojeg nas očekuje nastavak sjajnih suradnji, izložbe u javnom prostoru u Rijeci i u Zagrebu, kao i niz drugih aktivnosti. U suradnji s Fondacijom Arton, u Varšavi je u prosincu otvorena izložba Phony Smile. Language of photographic interpretation and aesthetic speculation, kojom su predstavljene neoavangardne umjetničke prakse druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj. Izložba ostaje otvorena do ožujka 2021.
 
Izložba Meko okidanje? Upoznajemo povijest ženske fotografije u Hrvatskoj, nastala u sklopu projekta Not Yet Written Stories, a koju je zagrebačka publika imala priliku pogledati u Galeriji Spot, u ožujku 2021. godine bit će prikazana u Gradskom Muzeju Križevci.
 
Kao i dosad, izložbe u sklopu redovitog programa u Galeriji Spot biti će popraćene razgovorima s umjetnicima/cama, panel-diskusijama, čitalačkim grupama i video vodstvima, a u planu je i nastavak programa Fotka u podne u formi audio eseja.

Detaljnije:
https://croatian-photography.com/


(D.H.F., 21.01.2021)

Tagovi: galerija spot