obavijest

Hrvatski književnici i svijet – Čile


vrijeme: 21.01.2021.

U prvome ovogodišnjem broju međunarodnoga digitalnog časopisa 'Altazor' koji već tri godine u Čileu izdaje Zaklada Vicente Huidobro, objavljeni su radovi troje hrvatskih autora – pjesnika Drage Štambuka i pjesnikinja Lane Derkač i Ružice Cindori.

Prijevod potpisuje hispanistica i dopisna članica Hispanoameričke književne akademije Željka Lovrenčić, a pjesme je odabrao jedan od urednika časopisa i član Međunarodnog odbora Zaklade, panamski književnik Javier Alvarado.
 
Naši su se pjesnici tako našli u društvu svojih mnogobrojnih kolega, suvremenih svjetskih pjesnika iz SAD-a, Brazila, Italije, Nigerije, Australije, Bangladeša itd.
 
Osim u međunarodnoj poeziji prevedenoj na španjolski jezik, čitatelji na stranicama ovoga časopisa mogu uživati i u suvremenome čileanskom i latinsko-američkom pjesništvu. Poseban je pak dio posvećen klasicima latinsko-američke i svjetske književnosti poput Pabla Nerude, Gabriela Garcíje Márqueza, Fernanda Pessoe i drugih.
 
U njemu se također mogu pročitati tekstovi o Vicenteu Huidobru, vijesti o raznim književnim događajima koje organizira Zaklada (nagrada V. Huidobro, pjesnički festival) o njenim izdanjima i Katedri "Vicente Huidobro" te o Muzeju posvećenome tome glasovitome čileanskom  pjesniku.
 
Osim na stranicama Zaklade, hrvatski su književnici u prijevodu Željke Lovrenčić prisutni i na web stranici "Croacia" / "Chile" koju uređuje pjesnik i akademik Andrés Morales Milohnic – na njoj su nedavno objavljene dvije pripovijesti Antuna Paveškovića.  
 
croacia-chile.blogspot.com/2020/09/dos-cuentos-del-escritor-croata-antun.html

 
revistaaltazor.cl/category/poesias/poesia-universal/
 
Izvor: DHK

(R.P.B., 21.01.2021)