nagrada

Mario Javoran osvojio prvu nagradu na međunarodnom natjecanju ARC SalonaNa prestižnom svjetskom natjecanju zaklade Art Renewal Center, slika likovnog umjetnika Marija Javorana proglašena je najboljom u kategoriji crteža. Za nagradu, ovaj mladi zadarski umjetnik izlagat će u New Yorku i Barceloni.

Tek mu je 27 godina, a već je oštru konkurenciju ostavio iz sebe. Na jednom od najprestižnijih natječaja u svijetu za figurativno slikarstvo, crtež i kiparstvo, među pet tisuća radova iz 83 zemlje, njegova je slika proglašena najboljom.

Pobjedom među 5 tisuća radova iz cijelog svijeta, Mariju je osigurana svjetska vidljivost.

- To je prvi veliki uspjeh koji sam napravio i drago mi je da se pokazalo da čovjek ne mora otići van, ne mora nužno otići živjeti u New York, London ili Pariz da bi bio viđen, kaže Mario.

Sedamdesetak najbolje ocijenjenih radova bit će izloženo u New Yorku i Barceloni.

- Muzej suvremene umjetnosti u Barceloni je možda najjača institucija u Europi, a Sotheby's jedna od dvije-tri najjače galerije, odnosno muzeja u svijetu. Tako da više od same nagrade mi znači što ću izlagati u tim prostorima, dodaje Mario.

Izlagat će u društvu dojučerašnjih uzora, a pobjednička slika dio je ciklusa kojim želi ovjekovječiti ljepotu i težinu života mediteranskog čovjeka.

Monumentalna alegorija u tehnici ugljena u olovci impresionirala je ocjenjivački sud. Za Marija je to velik korak prema ostvarenju sna.

- Mogu raditi u Zadru, odnosno u Hrvatskoj, a izlagati i prodavati u inozemstvu i živjeti od toga, zaključuje Mario.

Organizator već 15. izdanja natječaja, Art Renewal Center neprofitna je obrazovna zaklada posvećena oživljavanju realizma u suvremenoj likovnoj umjetnosti.

Izvor:
https://magazin.hrt.hr/


Opširnije:
https://www.artrenewal.org/15thARCSalon/Artwork/Index/35508foto: https://www.facebook.com/mario.javoran


(D.H.F., 18.01.2021)