izložba

Igor Grubić s filmom 'Spomenik' na izložbi Yerevan Biennial


vrijeme: 14.01.2021.

Umjetnik Igor Grubić sa svojim nagrađivanim poetsko-dokumentarnim video radom 'Spomenik' ('Monument') sudjeluje na prvom izdanju izložbe Yerevan Biennial – Time Complex, koja se održava u digitalnom okruženju.

Grubićev “Spomenik” jedan je od 50-ak radova umjetnika iz cijelog svijeta koji se predstavljaju na poziv umjetničkog direktora i kustosa Lorenza Fusija. Yerevan Biennial – Time Complex, manifestacija sa sjedištem u Erevanu, istražuje radikalnu upotrebu vremena u suvremenoj umjetnosti, ističe strategije i metodologije koje su umjetnici usvojili za zamišljanje budućih scenarija, preispitivanje osporenih povijesti, stvaranje neočekivanih narativa i korelacija te otkrivanje neispričanih priča.
 
“Spomenik” (2015., 50’) je strukturiran kao niz od devet meditativnih “portreta” masivnih betonskih spomenika koje je nekoć naručila bivša jugoslavenska država. Kao poetsko-eksperimentalni film ima egzistencijalni (pa čak i duhovni) odjek u odnosu na sporna politička pitanja, preispitujući svrhu spomenika u današnjem trenutku. Film nastaje u produkciji Kreativnog sindikata, redatelj te ujedno i producent je Igor Grubić.
 
“Spomenik” je moguće pogledati na online platformi Yerevan bijenala do 17. siječnja, gdje je ujedno dostupno i više detalja o manifestaciji:
 

(R.P.B., 14.01.2021)