predstava

Praizvedba dramskog teksta 'Gdje se kupuju nježnosti' autorice Monike Herceg


vrijeme: 15.01.2021. 19,30 h
mjesto: Zagreb

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u petak, 15. siječnja, u 19,30 sati, održat će se praizvedba dramskog teksta 'Gdje se kupuju nježnosti' autorice Monike Herceg, u režiji Renea Medvešeka.

Drama 'Gdje se kupuju nježnosti' prati tri generacije žena u ruralnoj sredini koja se teško oporavlja od posljedica rata. Priča je to o ženama čiji je život ispunjen nasiljem, patnjom i siromaštvom, ali i nadom o izlasku iz tog začaranog kruga. Baka, majka i kći se svaka na svoj način pokušavaju nositi sa životnim nedaćama. Središnji lik drame je kći koja preispituje živote svoje bake i majke, ali i to koliko njezin život počinje sličiti na njihove. Tekst u sebi nosi nadu novih početaka, izlaska iz krugova za koje smo mislili da su zauvijek zatvoreni, a životi u njima predodređeni. Monika Herceg kombinira svoj prepoznatljiv poetski stil s dramskim elementima, približavajući nam začudni svijet likova s margine društva.
 
Lik Kćeri na pozornici interpretiraju tri naše proslavljene glumice Lana Barić, Jadranka Đokić i Daria Lorenci Flatz, dok u ulozi Majke, vidjet ćemo fantastičnu Ninu Violić, moćnu Baku glumi Mirta Zečević, a Filip Vidović igra Sina. Ulogu Oca tumači Igor Kovač, novi član Ansambla HNK u Zagrebu. Dramaturginja je Jelena Kovačić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, kompozitor je Zoran Šćekić, oblikovatelj videa je Ivan Marušić Klif, a svjetla Aleksandar Čavlek. Uživo na sceni glazbu izvode Zoran Šćekić, Nenad Sinkauz i Pavle Jovanović.
 
Na svečanoj premijeri i tijekom svih izvedbi predstave 'Gdje se kupuju nježnosti' HNK u Zagrebu organizira akciju za obnovu Pučkog otvorenog učilišta - Hrvatski dom Petrinja koji je teško oštećen  u potresu. Donacije se mogu uplatiti na za to otvoren račun ili u predvorju prije i poslije predstave. Datumi izvedbi u siječnju 2021. su: 16., 18., 19., 20., 21., 22., 23., 29., 30.
 
Video materijal autora Damira Markovine za slobodnu objavu: https://we.tl/t-wLfNWaQgCG
 
 

(R.P.B., 14.01.2021)