izložba

HAZU: Virtualna izložba o otvorenju Galerije slika i posvećenju palače Akademije


vrijeme: 13.01.2021.

Virtualna izložba 'Sjat će ti ime za velike čine: biskup Strossmayer na svečanosti otvorenja Galerije slika i posvećenja Akademijine palače 1884. godine', koju je pripremila Strossmayerova galerija starih majstora HAZU, podsjeća na te važne i svečane dane iz povijesti HAZU.

Izložba ocrtava tijek višednevnih svečanosti kojima je u studenome 1884. obilježeno posvećenje Akademijine palače i otvorenje njezine Galerije slika, kao i zanimljivih okolnosti koje su im prethodile, priopćio je u sijedu Ured za odnose s javnošću i medije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).
 
Autorice virtualne izložbe su Indira Šamec Flaschar, viša knjižničarka, i Ivana Gržina, viša kustosica u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU, a partner u njezinoj pripremi je Hrvatski državni arhiv (HDA). Kako je istaknuto, izložba nas želi podsjetiti na svečanost koja je promijenila lice ondašnjega Zagreba.
 
Zagreb - od traume potresa 1880. do važne kulture metropole
 
Sastavni dio izložbe je i poglavlje o povijesti nastanka Galerije i uz nju usko povezane gradnje zrinjevačke palače, a potom i ono o dopremi umjetnina biskupa Josipa Jurja Strossmayera iz Đakova u Zagreb. Navedeno je kako je posebice aktualna cjelina o velikome zagrebačkom potresu 1880. te njegovim posljedicama za grad i novosagrađenu Akademijinu palaču.
 
Kako je istaknuto, trijumfalna svečanost otvorenja Strossmayerove galerije bila je događaj kojim je Zagreb simbolički prešao iz potresom preoblikovana srednjoeuropskoga grada u važnu kulturnu metropolu. Podsjeća se da je pomno pripremana ceremonija upriličena 9. studenog 1884. bila puna pažljivo odvaganih političkih gesta, pamtljivih govora, memorabilija i rituala.
 
Sada je pak, istaknuto je, zahvaljujući dugotrajnim i temeljitim istraživanjem, ta ceremonija detaljno rekonstruirana u virtualnom ambijentu.
 
Raznovrsna građa prikupljena je iz dvadesetak baštinskih ustanova i od privatnih imatelja. Uz multimedijsku prezentaciju sadržaja, atraktivnosti projekta pridonosi i funkcionalnost interaktivnosti.
 
U pripremi je i inačica na engleskome jeziku. Izložba je ostvarena financijskom potporom Zaklade HAZU i Gradskog ureda za kulturu.
 
"Pozivamo Vas na izložbu kroz koju je moguće sudjelovati u veličanstvenom događaju kojim je Zagreb izašao iz traume 'Velikog potresa' koji ga je pogodio na isti datum četiri godine ranije i postao scenografija za veličanstvenu proslavu kojom je Strossmayerova galerija poklonjena voljenoj domovini”, poručli su iz Strossmayerove galerije.
 
Sve zainteresirane uputili su na poveznicu na virtualnu izložbu: https://sgallery.hazu.hr/izlozba/svecanost-otvorenja-1884/ (Hina)

(R.P.B., 13.01.2021)

Tagovi: izložba, hazu