izložba

Otvorenje izložbe 'Fotografije ratnog razaranja Zadra'


vrijeme: 13.01.2021. - 07.02.2021.
mjesto: Zadar

Od 13. siječnja do 7. veljače, u Gradskoj loži, Muzej grada Zadra NMZ-a organizira izložbu fotografija nastalih u Domovinskom ratu na području Zadarske županije pod imenom 'Fotografije ratnog razaranja Zadra'.

Ovom izložbom Narodni muzej Zadar želi dati svoj prilog obilježavanju godišnjice VRO Maslenica koja je bila strateška prekretnica u oslobodilačkom Domovinskom ratu.
 
Riječ je o fotografijama iz ciklusa zadarskih fotografa koji su svojim radom tijekom obrane grada Zadra, nama danas, kao i generacijama nakon nas, omogućili uvid u jedno teško razdoblje grada Zadra, njegove okolice i stanovnika. Fotografije koje su izložene u Gradskoj loži ovjekovječile su užase rata, razaranje urbanog tkiva. Ovjekovječile su strah na licima ljudi, neizvjesnost vremena i situacije te su postale glasom koji je u svijet poslao vapaj naroda za mirom i slobodom.
 
Fotografije su objavljene 1995. godine u fotomonografiji Zadar: godine stradanja = the years of suffering: 1991.-1994. u čijem uvodnom tekstu opise stradanja Zadra donose Edvard Šprljan i Pavuša Vežić. 

(R.P.B., 12.01.2021)