x ostalo

ZPC: Nakon uspješne 2020. u siječnju nova premijerna predstava


vrijeme: 16.01.2021.
mjesto: Zagreb

Zagrebački plesni centar (ZPC) izvijestio je da je unatoč okolnostima u 2020. godini imao rekordnih 16 premijera, a uspješan niz nastavljaju 16. siječnja, premijernom izvedbom predstave 'Individue(t)' Lare Frgačić i Endija Schröttera.

Iz ZPC-a kažu kako taj autorsko-istraživački projekt predstavlja prvu u nizu očekivanih suradnji dvoje mladih koreografa i plesača, koji su "osluškujući i usklađujući međusobne interese", generirali materijal "koji ne bježi od naracije i ne strahuje od pojma dramsko."
 
"Njihovo specifično viđenje suvremene plesačko-izvedbene prakse dovelo ih je do predstave koja nastoji prikazati kompleksan odnos do kojeg bezuvjetno dolazi kada se dvije individue nađu u istom fiktivnom prostoru odnosa iz kojeg ne mogu izaći", ističu.
 
Kako dodaju, njihova tijela i pokreti ilustriraju izmjenu moći uz paradoksalnu ovisnost o ovom drugom koja je tokom predstave prikazana kroz niz dijelova u kojem obje strane dobivaju priliku pokazati svoju dominaciju, a u isto vrijeme, u službi same koreografije, nužno moraju djelovati skladno, na momente čak i posve unisono.
 
Dramaturgiju potpisuje Marija Androić, autor glazbe je Jan Kozumplik, svjetlo oblikuju Luka Črnelč i Marino Frankola. Predstava je nastala  u SABMARINE produkciji, u suradnji s programom Koreospektar Zagrebačkog plesnog centra.
 
Uspješna 2020. godina: Rekordnih 16 premijera
 
"Usprkos 2020. godini hrvatska plesna scena u Zagrebačkom plesnom centru uspješnoj je stvarala i izvodila programe. Realizirano je rekordnih 16 premijerni naslova i ukupno 76 izvedbi plesnih predstava", izvijestili su iz Zagrebačkog plesnog centra.
 
Podsjećaju da su surađivali s udrugama plesnih umjetnika UPUH i PULS i brojnim umjetničkim organizacijama te premijernom izvedbom predstave "Body Shots" završili međunarodnu koprodukciju s njemačkom plesnom skupinom CocoonDance i Državnim kazalištom u Darmstadu.
 
"To je prvenstveno zajednički uspjeh Zagrebačkog plesnog centra i nezavisne plesne scene koja nam je pomogla u beskompromisnom provođenju svih zahtjevnih epidemioloških mjera. Dokaz tome je da smo među rijetkim hrvatskim, pa i europskim kazalištima koja nisu zatvarala svoja vrata publici i umjetnicima", ističu.
 
U usporedbi s 2019. godinom realizirali su samo 22 programa manje, a što uzimajući u obzir prekid rada zbog epidemioloških mjera od ožujka do svibnja 2020. smatraju izuzetnim uspjehom.
 
"Međusobnom suradnjom te uz potporu Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 2020. godinu pretvorili smo u uspješnu plesnu godinu unatoč svim ograničenjima", napominju.
 
U siječnju 2021. u još uvijek vrlo reduciranom gledalištu nastavljaju s repriznim izvedbama predstave "Bazen" umjetničke organizacije Škvadra te "Stvari su kakve jesu" Eni Vesović i  Mirne Rustemović, "Gilgameš" Filipe Bavčević te premijerom "Sjećanje u metrima", autorskog trojca Mia Zalukar, Silvija Dogan i Stella Leboš, najavljenu za 29. i 30. siječnja. (Hina)


(R.P.B., 12.01.2021)