x ostalo

GKL Rijeka u 2020. godini dobio 14 nagrada


vrijeme: 12.01.2021.
mjesto: Rijeka

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir osvrnula se u utorak na konferenciji za novinstvo na 2020. godinu te istaknula da je GKL dobio 14 nagrada za svoje predstave.

Magdalena Lupi Alvir navela je da je 13 nagrada strukovnih i onih koje dodjeljuje publika te godišnja Nagrada grada Rijeke. Najnagrađivanija predstava prošle godine je "Flekavac", koja je dobila pet nagrada na festivalu PIF, četiri na 23. susretu profesiononalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ te Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, u kategoriji lutkarske predstave ili predstave za djecu i mlade.
 
Predstava "Sretna kućica" dobila je nagradu Zlatna žirafa na festivalu 31. Poletni lutkovni pristan u Mariboru, kao najbolja predstava u cjelini po ocjeni publike, a predstava "Krpimirci" dvije nagrade stručnog žirija na 13. Festivalu hrvatske drame za djecu "Mali Marulić" u Splitu.
 
Lupi Alvir istaknula je da je GKL Rijeka prošle godine, unatoč vrlo nepovoljnim okolnostima, ostvario 254 izvedbe predstava u svojem sjedištu u Rijeci i na gostovanjima. Izvedeno je svih predviđenih pet premijera, među kojima su neke bile produkcijski jako zahtjevne i nastajale su u koprodukcijama s drugim kućama. Tri premijere bile su u sklopu programa Europske prijestolnice kulture.
 
GKL Rijeka organizirao je ili sudjelovao u organizaciji dvaju festivala u 2020. godini i to dječjeg festivala Tobogan i jubilarne 25. revije lutkarskih kazališta u Rijeci.
 
Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka u Rijeci izvijestila je da su do kraja siječnja na programu predstave s jednim ili dvoje izvođača, u skladu s edpidemiološkim mjerama, te kako bi se dodatno štitio glumački ansambl od bolesti covid-19. Istovremeno se priprema premijera predstave "Dobar tek" s autorskom ekipom iz Slovenije. Premijera je 5. veljače.
 
GKL Rijeka će 20. siječnja izvesti predstavu "Sretna kućica" samo za djecu iz potresom pogođenih područja, koja su privremeno s obiteljima smješteni u Rijeci, rekla je Lupi Alvir. (Hina)

(R.P.B., 12.01.2021)

Tagovi: gkl rijeka