izložba

Virtualna izložba Borisa Pecigoša na portalu 'Zagrebački likovni umjetnici'


vrijeme: 11.01.2021.

U sklopu programa digitalne prilagodbe, financiranog od strane Ministarstva kulture i medija RH, HDLU Zagreb na portalu 'Zagrebački likovni umjetnici' predstavlja prvu u nizu, virtualnu izložbu umjetnika Borisa Pecigoša, pod nazivom 'Land art i rock art'.

Boris Pecigoš rođen je 1974. u Zagrebu, živi u Rijeci. Magistrirao je likovnu umjetnost na ljubljanskom Arthouse – College of Visual Arts. Član je HDLU Zagreb i HDLU Rijeka. Njegov umjetnički fokus je na land artu i rock artu. Autor je Land art staze u Parku prirode Učka, što je njegov najznačajniji projekt do sada, koji objedinjuje umjetnost, spiritualnost i prirodu. Umjetničku inspiraciju nalazi prvenstveno u ljepotama prirode, mora i planina, ali i u zagonetnim pretpovijesnim crtežima, figurama i uspravljenom kamenju, u novodobnom misticizmu, transcendentnosti glazbe i poezije te u nedokučivom misteriju prolaznosti i smrti.
 
Land art i rock art mu omogućuju da svoju umjetnost na najneposredniji način poveže sa ljubavlju prema prirodi i interesom za geologiju i povijesna mjesta s ostacima starih kultura. U land art unosi i svoje poimanje duhovnog te nastoji evocirati onaj mistični, ritualni i sveti odnos prema silama prirode, svojstven drevnim kultovima. Pecigoš s publikom može komunicirati direktnije putem radova land arta nego putem slika, jer su interaktivni – pozivaju da se u njih uđe ili da ih se dodirne, čime se ostvaruje ne samo vizualni, već i za autora bitan taktilni kontakt i sa samim djelom i s okolnom prirodom, a koji ne bi bio moguć u prostoru galerije.
 
Opširnije o izložbi...

(R.P.B., 11.01.2021)