izložba

Uroš Marović: Svjedok svoga vremena 1912. – 1944.


vrijeme: 13.01.2021. 12 h
mjesto: Split

Izložba karikatura i slika 'Uroš Marović: Svjedok svoga vremena 1912. – 1944.' otvara se u srijedu, 13. siječnja, u 12 sati, u Kući jezika i kulture na splitskom Peristilu, priopćili su organizatori izložbe, Prokultura Split.

Uroš Marović (1912. – 1944.) rođen je u Supetru na otoku Braču. Kao dijete odgajan je i odrastao u urbano-kulturnom ozračju te se i sam počeo baviti umjetnošću, slikarstvom. Svoju prvu izložbu pod naslovom Izložba karikatura imao je 1940. u jednom od najvažnijih splitskih izložbenih prostora, u Salonu Galić. Likovni kritičar Lovro Damjanović tom prigodom napisao je 16. siječnja 1940. u Hrvatskom glasniku: Uroš Marović je umjetnik. Premda karikature dominiraju izložbom, umjetnički profil Uroša Marovića je mnogo izrazitiji kroz njegove akvarele i crteže. On pokazuje više nego sigurnu ruku jednog početnika. Svoju narativnu snagu u karikaturama prikazuje jednostavno i samopouzdano. Figure, duhovito slikane jakim bojama, manirom dobrog portretiste i psihologa, služe i kao uvod da kroz njih uđe u socijalne probleme čime obiluje umjetnost tog vremena. Bogati duševni život i dobar ukus prikazuje u crtežima i akvarelima, sve gledano toplim okom i rađeno mekom rukom jednog južnjaka. Marovićev život je naglo prekinut 2. studenoga 1944. kada ga je partizanski prijeki sud zajedno s tridesetak splitskih građana osudio na smrt strijeljanjem. Slučajnim otkrivenjem slikarevog zanimljivog i obećavajućeg opusa te priče o tragično prekinutom mladom životu i trajno unesrećenoj obitelji, Prokultura Split predstavlja ga javnosti na osamdesetu godišnjicu nakon njegove prve i posljednje izložbe, ovaj put u svom sjedištu Kući jezika i kulture Peristil.
 
Prokultura – Opservatorij kulturnih politika - Split (Prokultura Split) ističe kulturu i obrazovanje kao temelj svekolikog razvoja. Kroz svoje djelovanje i projekte ukazuje na važnost umjetnosti i baštine, kao i znanja osobito onog upravljačkog u području funkcioniranja javnih politika. Kroz posljednja dva desetljeća ostvarila je brojne projekte s različitim partnerima iz javnog života Hrvatske i inozemstva. Zahvaljujući prepoznavanju i potpori OTP banke, Prokultura Split je svoj uspješni projekt Kuću jezika i kulture Onaion, Omiš, ponudila i na najljepšem trgu na svijetu, carskom Peristilu, gdje kulturno – kreativno središte Kuća jezika i kulture (KJK) Peristil powered by OTP banka djeluje od siječnja 2020. godine s ciljem oživljavanja središta svog tisućljetnog Grada. Sve aktivnosti moguće je pratiti na društvenim mrežama, Prokulturi online te Prokulturinom internetskom Radio Peristilu.

(R.P.B., 11.01.2021)

Tagovi: izložba, split