predstava

Plesni eksperiment 'Individue(t)' kao neizbježna ovisnost o drugom


vrijeme: 15.01.2021. - 16.01.2021.20 h
mjesto: Zagreb

U Zagrebačkom plesnom centru, u petak i subotu, 15. i 16. siječnja, s početkom u 20 sati, održat će se pretpremijera i premijera plesne predstave 'Individue(t)' čiji su autori, te ujedno i izvođači, Lara Frgačić i Endi Schrötter.

Ovaj autorsko-istraživački projekt predstavlja prvu u nizu očekivanih suradnji dvoje mladih plesača koji nastoje primijeniti stečena znanja prikupljena za vrijeme studiju suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, kao i koreografske alate dosad stečene kroz rad s raznim domaćim i stranim koreografima
 
Osluškujući i usklađujući međusobne interese, Lara i Endi generirali su materijal koji ne bježi od naracije i ne strahuje od pojma dramsko. Njihovo specifično viđenje suvremene plesačko-izvedbene prakse dovelo ih je do predstave koja nastoji prikazati kompleksan odnos do kojeg bezuvjetno dolazi kada se dvije individue nađu u istom fiktivnom prostoru odnosa iz kojeg ne mogu izaći.
 
Njihova tijela i pokreti ilustriraju izmjenu moći uz paradoksalnu ovisnost o ovom drugom koja je tokom predstave prikazana kroz niz dijelova u kojem obje strane dobivaju priliku pokazati svoju dominaciju, a u isto vrijeme, u službi same koreografije, nužno moraju djelovati skladno, na momente čak i posve unisono.
 
Individue(t) izvan svojih tematskih odrednica predstavlja projekt koji uz sebe nastoji okupiti širi autorski tim željan stvaranja baš poput Lare i Endija, a sve s ciljem stjecanja iskustva te pružanja prilike mladim umjetnicima i zaljubljenicima u umjetnost da otkriju mjesto za sebe na domaćoj izvedbenoj sceni. Svjesni toga da umjetničko djelovanje ne smije stati usprkos okolnostima, producentska kuća SABMARINE, bez obzira na krizu i ograničenja pred kojima se trenutno nalazimo, i dalje nastavlja poticati mlade umjetnike te kulturni sadržaj distribuirati što široj publici.
 
Dramaturgiju potpisuje Marija Androić, autor glazbe je Jan Kozumplik, dok svjetlo oblikuju Luka Črnelč i Marino Frankola. Za fotografije je zaslužna Anja Krušelj, za dizajn plakata Lucija Tandara i Leon Žilavi, dok režiju video materijala potpisuje Lovro Mrđen uz snimatelja Leona Žilavog. Producenti ove plesne predstave su Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković.
 
Predstava Individue(t) nastala je u SABMARINE produkciji u suradnji s programom Koreospektar Zagrebačkog plesnog centra.

(R.P.B., 11.01.2021)