" />
projekcija

Filmovi o Hannah Arendt i Albertu Camusu na dokumentarističkoj platformi


vrijeme: 07.01.2021. - 17.01.2021.

Filmska organizacija Restart na platformi volimdokumentarce.net započinje novu godinu filmovima kojima je zajednička tema politički i društveni angažman političke teoretičarke Hannah Arendt te novinara i pisca Alberta Camusa.

U novi tjedan "praznične izolacije" uvest će online premijera filma "Vita activa: Duh Hannah Arendt"" Ade Ushpiz, o njemačko-židovskoj filozofkinji čija su razmišljanja o izvorima totalitarizma, prirodi zla, te iscrpna transhistorijska istraživanja o pojavi i položaju izbjeglica, ali prije svega ukazivanje na zamke svih ideologija nasuprot ideje aktivnog građanstva koju je strastveno zagovarala, ostavila neizbrisiv trag.
 
"Beskompromisna u mišljenju ali i djelovanju, Arendt je neumorno pisala o otvorenim ranama modernog doba, a redateljica filma Ada Ushpiz uspjela je napraviti provokativan i pronicljiv portret ove velike filozofkinje i intelektualke", ističe se u najavi.
 
"Životi Alberta Camusa" Georges-Marca Benamoua biografski je doks posvećen tom slavnom filozofu i piscu, čije je djelovanje bilo usmjereno na osvještavanje položaja nemoćnih i poniženih.
 
"Buntovnost u mišljenju i djelovanju obilježila je kratki ali iznimno intenzivan život ovog modernog klasika koji je svoj kultni status definitivno potvrdio osvajanjem Nobelove nagrade u dobi od samo 44 godine", napominje se.
 
Oba filma dostupna su uz naknadu od tri dolara odnosno u kunskoj protuvrijednosti od oko 18 kuna.
 
"Buntovni naslovi" od povijesnih do aktualnih tema
 
Kako je najavljeno, novi ciklus filmova donosi i šest naslova tematski povezanih s temom političkog, intelektualnog i identitetskog bunta, a koji su također dostupni uz pola cijene do 17. siječnja uz promotivni kôd DOKU-PRAZNICI.
 
Među njima su "Waldheimov valcer" dokumentaristice Ruth Beckermann koji govori o skandalu austrijskog diplomata i političara Kurta Waldheima, bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih naroda i austrijskog predsjednika.
 
Afera je izbila nakon što je u javnost procurilo da je Waldheim prešutio dio svojeg ratnog puta u vojsci Wehrmachta - ratovao je u Grčkoj i Jugoslaviji, a za doprinos u bitci na Kozari odlikovao ga je i sam Ante Pavelić.
 
Tu su i "Obscuro barrocco", "senzualni dokufikcijski film"  Evangelie Kranioti o ikoni brazilske queer scene, transrodnoj aktivistici Luani Muniz te "Zaboravljeni slučaj Hammarskojld" Madsa Brüggera, neobična istraga misteriozne smrti glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda koji se zalagao za oslobođenje afričkih zemalja od kolonijalnih vlasti zbog čega se zamjerio brojnim zapadnim zemljama i korporacijama.
 
Pogledati se mogu i  "The Yes Men: Pobuna!" u kojem se aktivisti tog kolektiva pripremaju na najveći izazov dosad - klimatske promjene, "Citizenfour", dobitnik Oskara, priča o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e koji je otkrio skandal o nezakonitom prisluškivanju građana te "Pogled tišine" Joshue Oppenheimera, fascinantan uvid u političku sadašnjost i prošlost Indonezije obilježenu političkim ubojstvima tijekom 60-ih.
 
Pet najgledanijih dokumentaraca na platformi volimdokumentarce.net u protekloj godini dostupno je i dalje u pola cijene, također do nedjelje, 17. siječnja. To su "Medena zemlja", "Srbenka", "Selfie", "Dubina dva" i "Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom". (Hina)

(R.P.B., 07.01.2021)