izložba

Sofija i Vida Guzmić: 'Sjene njenih slika'


vrijeme: 02.01.2021. - 21.01.2021.
mjesto: Zagreb

Galerija Miroslav Kraljević predstavlja rad pobjednice natječaja za produkciju i izložbu novog rada Tvornica: 'Sjene njenih slika' Sofije i Vide Guzmić. Tijekom mjeseca prosinca umjetnica Vida Guzmić koristila je prostor galerije kao svoj studio, vidjevši ga kao mjesto koje dozvoljava procesualnost a u konačnici i kao prostor za produkciju.

'Naivno za žene' bio je radni naslov prihvaćenog prijedloga istraživanja i produkcije arhiva amaterske umjetnice Sofije Guzmić, umjetničine bake, i njene intervencije u kolekciju bakinih nikad do sad izloženih slika. Ideja za rad proizašla je iz nastavka istraživanja feminističke geografije te je počivala na suodnosu amaterske i profesionalne umjetničke pozicije. Važna je činjenica da je ovaj rad smješten upravo u prostor Galerije Miroslav Kraljević čije se djelovanje sve do sredine devedesetih godina povezuje sa amaterskom umjetnošću koja egzistira u suodnosu sa onom profesionalnom. Rad se počeo razvijati 2019. godine u sklopu WHW Akademije kroz uprostoravanja u mediju fotografije, videa, arhiviranja i instalacije a sada Vida Guzmić u prostoru galerije sučeljava svoj i bakin rad.
 
Sofija Guzmić je kao glavnu tehniku korisitila slikanje na staklu – na poleđinama slika vidljivo je da je riječ u periodu osamdesetih i devedesetih godina. Njene su slike nastajale kopiranjem, precrtavanjem i kolažiranjem i te tehnike prisvaja i Vida, koristeći ih u analizi i dubljem shvaćaju bakinog umjetničkog rada. Sofija je koristila materijale poput kalendara, razglednica, raznih časopisa i umjetničkih kataloga kako bi ih fotokopirala, uvećavala, izrezivala te zatim tehnikom obrnutog slikanja na staklu precrtavala određene motive, uglavnom je riječ o mrtvoj prirodi, pejzažima, životinjama i ljudskim figurama.
 
I nakon formalnog početka izložbe, umjetnica će nastaviti boraviti u galeriji nastavljajući razumijevati rad. Iako izložba predstavlja otvorene narative, zadržana je donekle klasična prezentacija slika, one su odmaknute od zida kako bi mogle biti osvjetljene primarnim bojama bacajući sjene u sekundarnoj skali na zid. Ovaj dio izložbe je stalan i u njega neće biti internvenirano tijekom izložbe a na stolovima će Vida Guzmić nastaviti precrtavati motive i siluete na staklo i foliju koristeći primarne boje. Siluete i motive sa folija na staklenim stolovima moguće je čitati i kao faze, pripreme za animaciju.
 
U ovom radu umjetnica eksperimentira sa bojom i svjetlom pozivajući se na osjetila i iskustvo, čineći prostor galerije mjestom bliskog susreta tradicionalnih i suvremenih pristupa umjetničkom ali i amaterskom radu.
 
---------------
 
Vida Guzmić (r. 1986., Zagreb), bavi se slikom, videom i zvukom. Magistrirala je Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. završila je Ženske studije i program Kustoske platforme 2013. Izlaže od 2009. u Hrvatskoj i inozemstvu, rezidentica na V2_Summersessions Test Lab, V2_Institute for unstable media u Rotterdamu 2016 i KulturKontakt Austria u Beču 2017. Polaznica WHW akademije u Zagrebu 2018, i  Home Workspace programa, Ashkal Alwan, u Beirutu 2019. Recentni radovi bave se rodnom geografijom, odnosima između objekata i subjekata i mrtvim prirodama. Djeluje kao samostalna umjetnica i u mnogim suradničkim i angažiranim projektima. Od 2012-2018 članica je kolektiva Prostor je Taktika. Organizira i vodi radionice kroz Studio Pangolin, umjetničke organizacije čija je članica od 2013. Dio je nedavno formiranog kolektiva Zvukospjevi (s Nicole Hewitt i Ivanom Slipčevićem). Živi i radi u Zagrebu.
 
 
Projekt je podržao Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija.(R.P.B., 04.01.2021)

Tagovi: izložba, gmk