obljetnica, proslava, izložba

Jerolim Miše: od buntovnika do barda


vrijeme: 08.12.2020. - 28.03.2021.
mjesto: Zagreb, Moderna galerija; Split, Galerija umjetnina

Moderna galerija - nacionalni muzej moderne umjetnosti ovogodišnji izložbeni program zaključuje kritičkom retrospektivom velikana hrvatskog  slikarstva Jerolima Miše, koju priređuje u suradnji s Galerijom umjetnina iz Splita, a u povodu 130 obljetnice rođenja i 50 godina smrti istaknutog hrvatskoga slikara. 

Izložba pod nazivom Jerolim Miše: od buntovnika do barda u autorskom konceptu dr. sc. Ane Šeparović donosi fenomenološki i problemski prikaz opusa kojeg predstavlja kroz karakteristične tematske odnosno idejne cjeline. Kako se Miše iskušao u raznovrsnim medijima i žanrovima: slikarstvu, grafičkom dizajnu, likovnoj kritici i književnosti, slike će na izložbi biti praćene njegovim tekstovima, kao i tekstovima njegovih suvremenika. Na taj će način biti istaknute brojne silnice – povijesni, politički i društveni kontekst, intelektualni i duhovni horizont, ideologemi i ukus vremena – koje su se prelamale u njegovim djelima i koje nam otkrivaju iznimnu slojevitost ovog vrlo kompleksnog opusa. Izložba će pokazati djela iz svih razdoblja: od 1910-ih kada se kao mladi slikar predstavlja kao buntovnik koji ruši stare naslijeđene vrijednosti, sve do poslijeratnog razdoblja kada postaje dio likovnog establišmenta – bard, koji još za života stječe kanonsko mjesto unutar hrvatske likovne umjetnosti.
 
Postav izložbe, u koordinaciji Lade Bošnjak Velagić, više kustosice Moderne galerije, objedinit će 130 umjetnikovih slika i crteža, najvećim dijelom iz zbirki Moderne galerije i Galerije umjetnina iz Splita, ali i iz brojnih hrvatskih muzejskih institucija te javnih i privatnih kolekcija.
 
Uz izložbu će biti predstavljena i knjiga Jerolim Miše, Dokumenti, vrijeme, kritike  iz Biblioteke Povijest Moderne galerije. Riječ je o petom u nizu izdanja kojima se ova značajna institucija na svojevrstan način odužuje istaknutim osobnostima koje su sudjelovale u njezinom profiliranju i ostvarivanju statusa koji joj danas s pravom pripada. Uvažena povjesničarka umjetnosti i leksikografkinja dr. sc. Ana Šeparović - čiji su znanstveni radovi počevši od disertacije iz 2014., sustavno rasvjetljavali Mišino dugo djelatno razdoblje - priredila je ovu knjigu u kojoj se donosi izbor njegovih likovnih kritika i presjek javnog djelovanja umjetnika, koji je unatoč kratkom formalnom ravnateljstvu u Modernoj galeriji (od 1. travnja do 1. srpnja 1955.), neposredno utjecao na njezin ustroj i izložbene djelatnosti tijekom dužega razdoblja. Urednica knjige je dr. sc. Libuše Jirsak, donedavna viša kustosica Moderne galerije, koja je priredila i uredila prethodna tri izdanja iz iste biblioteke. 
 
Nakon premijernog predstavljanja u Zagrebu (8.12.-31.01.), izložba Jerolim Miše: od buntovnika do barda , bit će pokazana u Galeriji umjetnina u Splitu, od 11. veljače do 28. ožujka 2021.


Jerolim Miše
Podne u Supetru (Podne u dalmatinskoj varoši), 1928.
ulje na platnu, 66,1 x 58 cm
Zagreb, Moderna galerija, inv. br. MG-1159
Foto Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Tagovi: Jerolim Miše

Uskoro: