predstavljanje

Projekt kulTura povezuje Jastrebarsko i ČrnomeljKao plod dobrosusjedske suradnje Grada Jastrebarskog i Općine Črnomelj nastao je projekt „Baština Jaske i Črnomlja također može biti ˈcoolˈ. Za sve.“ – kulTura. Riječ je o kulturnoj turističkoj turi koja će posjetiteljima predstaviti povijest malih gradova, ali i povezati lokalnu ponudu, šetnju i doživljaj okusa u paketu, omogućiti žive susrete s povijesnim likovima koji su nekoć ovdje živjeli...Tura je prilagođena osobama s tjelesnim invaliditetom, a dostupna je i putem mobilne aplikacije.

Posebno je osmišljena tura za obilazak atraktivne kulturne baštine i promociju lokalne ponude, koja istovremeno omogućava žive i virtualne susrete s povijesnim likovima koji su nekoć ovdje živjeli, na ulicama, trgovima i parkovima Jastrebarskog i Črnomlja. To je čini posebno interaktivnom i zanimljivom, a istovremeno je na dobrobit lokalne zajednice (lokalnih ugostitelja i proizvođača), baš kao i posjetitelja koji osim bogate povijesti Jaske i Črnomlja, imaju priliku upoznati i autentičnu lokalnu gastronomiju, vino i tradicionalne zanate.

Lokalni ponuditelji kao i tradicionalni obrti poput bačvarstva se ili nalaze na samoj trasi ture kulTura ili im tura jednostavno „dovede“ posjetitelje jer su njihove usluge dostupne putem mobilne aplikacije kulTura koja sadrži bonitetnu karticu. Na bonitetnoj kartici posjetitelji skupljaju bodove obilazeći atrakcije na turi i koje mogu zamijeniti za različite popuste i pogodnosti kod lokalnih ponuditelja.

Kreiranjem ovog  inovativnog projekta, Grad Jastrebarsko i Općina Črnomelj postali su prvi od pedesetak manjih gradova u prekograničnom području koji su kroz revitalizaciju povijesnih središta mjesta i turističko-razvojni zaokret odlučili graditi svoju prepoznatljivost i razviti zajednički prekogranični turistički proizvod koji je ujedno prilagođen osobama s tjelesnim invaliditetom.

Ovaj inkluzivni projekt pokazao je da su granice samo linije na karti koje se zajedničkom suradnjom brišu, a osim otkrivanja povijesti, donio je i neke važne sadržaje za budućnost, Naime, u sklopu kulTure uređeni su Turističko-informativni centar kao informativno središte za posjetitelje te izgrađen paviljon u perivoju dvorca Erdödy namijenjen društvenim sadržajima, dok su u Črnomlju obnovljene ulice i trg u povijesnoj gradskoj jezgri te postavljena stalna izložba Riznica Črnomlja.

Opširnije →


Foto©https://kul-tura.hr/

(D.H.F., 04.12.2020)