obavijest

Kastav predstavio internetsku platformu o ugroženim jezicima


vrijeme: 02.12.2020.

Kastav, jedno od 27 susjedstava projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, predstavio je u srijedu na konferenciji za novinstvo internetsku platformu koja se bavi ugroženim jezicima i jezičnim pravima manjina.

Priprema materijala u jednom od 27 susjedstava - Kastvu trajala je tri godine.

 

Kako je rekao gradonačelnik Kastva Matej Mostarac, bilo je predviđeno da se rezultati predstave početkom listopada na međunarodnoj konferenciji tijekom Bele nedeje, najvažnije lokalne manifestacije, no zbog pandemije, od toga se moralo odustati pa je izrađena internetska platforma.

 

Mostarac je ocijenio da su jezik i narječja ključne odrednice identiteta nekog područja, a u Kastvu se, istaknuo je, oduvijek brinulo o jeziku i pisanoj riječi.

 

Andrea Bralić rekla je u ime tima susjedstva Kastva da je anketa provedena na 240 učenika osnovne škole, što je oko trećine učenika u Kastvu, pokazala da je za samo 18 posto njih čakavsko narječje materinsko. No, istaknula je, ohrabruje podatak iz ankete po kojem čak 55 posto učenika želi naučiti čakavski.

 

Mjerodavnim ministarstvima poslat će se prijedlog da se pojedini dijalekti uvedu kao izborni predmeti u osnovne i srednje škole, dodala je Bralić.

 

Direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota rekla je da je Kastav kao jedno od 27 susjedstava tog programa EPK odabrao temu očuvanja jezika i vrijednosti tradicije, no, istaknula je, Kastav nije nimalo samo okrenut povijesti, što dokazuje korištenjem suvremenih tehnologija za predstavljanje svojih aktivnosti.

 

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić rekla je da su programi 27 susjedstava i Lungomare Art doprinos Primorsko-goranske županije projektu EPK. Namjera je bila doprijeti do svakog dijela županije i omogućiti stanovnicima da predstave tradiciju i osobitosti svojega kraja, podsjetila je.

 

Pročelnik riječkog Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar istaknuo je vrijednost sudjelovanja drugih krajeva izvan Rijeke u EPK, dodajući da je Rijeka možda baš zbog ranog uključenja tih zajednica i dobila titulu. "Zbog nepovoljnih okolnosti, nismo imali priliku predstaviti sve što smo učinili, ali to neće ostati zaboravljeno", rekao je.

 

Na internetskoj platformi Kastva predstavljena je inicijativa za očuvanje dijalekata i zavičajnih govora koja će se poslati ministarstvima znanosti i obrazovanja te kulture i medija, dokumentarni film koji oslikava odabir te teme te drugi materijali vezani uz tu temu.

 

Europski partner Kastvu u projektu 27 susjedstva je Pečuh iz Mađarske. (Hina)

 

(R.P.B., 03.12.2020)