obavijest

50 Poems for Snow u Otočcu, Velikoj Gorici i Zagrebu


vrijeme: 02.12.2020.

S prvim snijegom, danas (2.12.) će se održati prva hrvatska izdanja festivala 50 Poems for Snow u Otočcu, Požegi, Velikoj Gorici i Zagrebu. 
 
U Otočcu se festival održava na utvrdi Fortica u 19 sati.
Pjesme čitaju: Marina Majnarić, Jadranka Prša i Ivana Rudelić Burić.
Festival 50 Poems for Snow održava se u Otočcu treću godinu za redom i u organizaciji Kulturne udruge Baštinica i Manje Kostelac-Gomerčić.
 
U Velikoj Gorici se festival održava ispred Pučkog otvoremog učilišta u 19 sati.
Pjesme čitaju: Zlatko Majsec, Ana Narandžić, Marija Ajša Peuc i Darija Žilić.
Festival se u Velikoj Gorici održava po drugi put i u organizaciji Gradske knjižnice Velika Gorica i Romane Perečinec.

U Zagrebu se festival održava na livadi iznad Ljetne pozornice Tuškanac u 21 sat. Sastanak je u 20 45 ispred Kina Tuškanac. Čitaju: Miroslav Kirin, Bojan Krištofić i Espi Tomičić. U Zagrebu se festival održava osmi put (prošle zime od 22 najavljena grada, zagrebačko izdanje nije održano zbog izostanka snijega) i u organizaciji Saše Šimprage.
50 Poems for Snow je međunarodni pjesnički festival pokrenut 2012. godine u Zagrebu na ideju Saše Šimprage i u organizaciji s pjesnikom Aleksandrom Hutom Konom. Festival je specifičan u svijetu po tome da se datum održavanja ne zna unaprijed tj. održava se u svakome gradu na prvi dan snijega i to noću i na otvorenom. Tada po tri pjesnika/inje izvode nekoliko svojih pjesama, uz po jednu klasičnog autora kojemu je te godine festival posvećen.

Ovozimska izdanja 50 Poems for Snow posvećena su japanskoj pjesnikinji Ono no Komachi.
Festival nema nikakav proračun i organizira se volonterski u niz gradova Europe i Sjeverne Amerike. Osim u Otočcu, Velikoj Gorici i Zagrebu ove zime u Hrvatskoj festival se održava i u Sisku, Koprivnici, Karlovcu, Požegi, Delnicama, Osijeku, Pitomači, Grabrovnici i Križevcima, a od stranih gradova u Berlinu, Toulouseu, New Yorku, Tirani i Edinburghu, dok su izdanja u Sofiji i Velikom Tarnovom već održana 30. studenoga 2020.
50 Poems for Snow je, osim pjesničkog, događanje koje ukazuje i na klimatske primjene koje su uvjetovale sve manje snijega tamo gdje ga je nekad bilo u izobilju.

Sukladno epidemiološkim mjerama, svi sudionici trebaju imati zaštitne maske i održavati razmak.


(D.H.F., 02.12.2020)