obavijest

Objavljena knjiga Luka Paljetka i Momčila Popadića 'Balade'


vrijeme: 30.11.2020.
mjesto: Zadar

Knjiga akademika Luka Paljetka i Momčila Popadića 'Balade i druge pjesme, a sve u slavu pokojnog, nažalost, meštra Villona' objavio je Ogranak Matice hrvatske u Zadru.

Akademik Paljetak u predgovoru ističe kako su balade i druge pjesme u knjizi 'naplavine sa žala sjećanja na nepovratne, nezaboravne, jedinstvene, slatkogorke zadarske studentske godine i dane', potreba da se ove stihove preda u poetski "zilbadone" hrvatske književnosti kao i zajednički i pojedinačni dokument tog vremena i društvenoga života u Zadru.
 
U prvom dijelu knjige su balade i druge pjesme zatvorenoga oblika. Kako navodi Paljetak, on i Popadić pisali su red po red gotovo svakonoćno, a u drugom dijelu su one koje su razmjenjivali u različitim prigodama.
 
Recenzent knjige Josip Lisac podsjeća da je akademik Paljetak mlade godine proveo u Zadru, gdje je studirao i radio, gdje se oformio kao poet, kao prevoditelj, znanstvenik i kazališni čovjek.
 
U to doba, napominje Lisac, sreo je i sprijateljio s ondašnjim zadarskim studentom Momčilom Popadićem, popularnim autorom, pjesnikom, novinarom, prozaikom i čovjekom teatra. Njihove su mlade godine u velikoj mjeri i proizvele knjigu, dodao je.
 
Povezani poezijom, boemijom i kazalištem, Paljetak i Popadić stvorili su knjigu izrazite vrijednosti, i napisani stihovi stvoreni su u trenutku prijateljskih druženja i povećane duboke koncentracije.
 
Unatoč različitim poetikama oba autora imaju puno dodirnih točaka pa su im zajedničke i pojedine pjesme, ocjenjuje Lisac.
 
Po riječima recenzenta Radomira Jurića pjesnički uradak dvojca Paljetak - Popadić je veoma vrijedan, a dodatnu mu vrijednost daje pojava knjige u Zadru, gradu gdje su se afirmirali i iz kojeg su lansirani u hrvatsku književnost.
 
Knjiga "Balade i druge pjesme, a sve u slavu pokojnog, nažalost, meštra Villona" (128 str.) podijeljena je na dva dijela - zajedničke pjesme i međusobne pjesme. U knjizi je objavljen i bogat slikovni materijal. Uvodni tekst zbirci napisao je, pod nazivom "Studentski lanjski snjegovi Zadra", Luko Paljetak.
 
Hrvatski književnik akademik Luko Paljetak rodio se 1943. i odrastao u Dubrovniku u kojem živi i radi. Studirao je hrvatski i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zadru gdje je kasnije radio kao asistent. Bio je redatelj, dramaturg i umjetnički ravnatelj Zadarskoga kazališta lutaka te jedan od urednika "Zadarske revije". Doktorirao je 1992. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Mnoge od njegovih pjesama su uglazbljene i postale su nezaobilazni dio hrvatske pop-kulture (U svakom slučaju te volim, Na Stradunu, pjesme za dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik i druge). Pisao je dramske tekstove i igrokaze koji su, uprizoreni, bili namijenjeni djeci.  Paljetak je 2017., zajedno s Milom Pešordom, uručena povelja o članstvu u Europskoj akademiji znanosti, umjetnosti i književnosti "Leonardo da Vinci".
 
Momčilo Popadić rođen je u Blatu na Korčuli 1947., a umro je u Splitu 1990. Poznat je kao autor brojnih tekstova hrvatskih evergreena (npr. "Oprosti mi, pape"). Hedonizam njegova pisanja Popadića svrstava u doajene splitske pisane riječi zlatnog doba 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća. (Hina)

(R.P.B., 30.11.2020)