festival

Festival Dani Orisa 20


vrijeme: 10.12.2020. - 12.12.2020.

Dani Orisa međunarodni arhitektonski festival u organizaciji časopisa Oris jubilarno - 20. izdanje - održat će online od 10. do 12. prosinca u znaku obljetničarske brojke - 20 predavanja uglednih predavača u trajanju od po 20 minuta ove, kako ističu, po mnogo čemu posebne 2020.

Tako će se Dani Orisa prvi put u dva desetljeća trajanja održati online ali će, kako su u srijedu priopćili organizatori, biti i javljanja uživo iz Oris Kuće arhitekture te interakcije predavača, publike i sponzora. Moderatori će biti arhitekti Dinko Peračić i Maroje Mrduljaš koji u tom poslu već imaju bogato iskustvo.
 
Na obljetničarskim Danima Orisa ugledni arhitekti i stručnjaci
 
Mnoga ugledna imena svijeta arhitekture i iz drugih područja, odazvali su se jubilarnim Danima Orisa. Posjetitelji proteklih Dana Orisa mogli su većinu predavača vidjeti i čuti "uživo" i upoznati se s relevantnim zbivanjima u europskoj i svjetskoj arhitekturi.
 
Tako su, kako je navedeno, do sada sudjelovanje potvrdili Sou Fujimoto, osnivač Sou Fujimoto Architects, dobitnik Zlatnoga lava na Venecijanskom bijenalu 2012. te najvišega priznanja na Svjetskom festivalu arhitekture u kategoriji privatnih kuća.
 
Sudjelovat će i Smiljan Radic & Marcela Correa, a Smiljana Radića izabrala je Udruga arhitekata Čilea za najboljega čileanskog arhitekta mlađega od 35 godina. Tijekom 2008. bio je gostujući profesor na Harvardu, zajedno sa stalnom suradnicom, kiparicom Marcelom Correom, a ove godine izabran je za dopisnoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).
 
Sudjelovanje su potvrdili i RCR Arhitekti - Ramon Vilalta Pujol, Rafael Aranda Quiles, Carme Pigem Barceló, dobitnici Pritzkerove nagrade za arhitekturu za 2017., Darko Radović, profesor arhitekture i urbanizma na Sveučilištu Keio u Tokiju gdje vodi co+labo radović, istraživački laboratorij koji se bavi konceptima urbaniteta i održivog razvoja.
 
Na jubilarnim Danima Orisa participirat će i Tadao Ando, jedan od vodećih japanskih i svjetskih arhitekata, dobitnik Pritzkerove nagrade te počasni član Američkog instituta arhitekata i Kraljevske akademije umjetnosti u Londonu.
 
Među već prijavljenim sudinicima su i Idis Turato, riječki arhitekt, povjerenik hrvatskoga nastupa na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2020. i jedan od autora programa Rijeka - europska prijestolnica kulture 2020., Bevk Perović arhitekti - studio koji zauzima središnje mjesto na slovenskoj arhitektonskoj sceni i autori su ključnih projekata suvremene slovenske arhitekture, te dobitnici nagrade Piranesi 2020.
 
Sudjelovat će i Thom Mayne, međunarodno priznati američki arhitekt, osnivač i ravnatelj interdisciplinarne arhitektonske tvrtke Morphosis i dobitnik Pritzkerove nagrade za arhitekturu za 2005., Boonserm Premthada, višestruko nagrađivani tajlandski arhitekt i osnivač ureda Bangkok Project Studio, Anna Heringer, njemačka arhitektica čiji je rad obilježen društvenim angažmanom, održivim razvojem i transdisciplinarnim pristupom.
 
Na online Danima Orisa bit će i Barclay & Crousse, peruanski arhitekti, dobitnici nagrada Mies Crown Hall Americas 2018., Oscar Niemeyer 2016., Peruanske nagrade za arhitekturu 2014. i 2018.  te nagrade Latinske Amerike 2013., Bernard Khoury, jedan od osnivača Arapskog centra za arhitekturu te predstavnik Kraljevine Bahrein na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2014.
 
Sudjelovanje su potvrdili i Jordi Badia, osnivač i direktor španjolskog arhitektonskog studija BAAS, jednoga od ključnih imena suvremene katalonske arhitekture, Ivan Đikić, dobitnik najvažnije njemačke znanstvene nagrade Gottfried Wilhelm Leibniz te član Leopoldine i Europske akademije znanosti, Zlatko Ugljen, profesor emeritus na Arhitektonskom fakultetu i na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, dobitnik brojnih nagrada uključujući i Aga Khan nagradu za arhitekturu.
 
Također, sudjelovat će i Mirko Ilić, dizajner, ilustrator, aktivist, čiji su radovi zastupljeni u zbirkama institucija kao što su Smithsonian Museum, SFMOMA u San Franciscu, MoMA New York, te Aires Mateus, portugalski arhitekt koji predaje na Arhitektonskoj akademiji u švicarskom Mendríziju od 2001. a profesor je i na Autonomnom sveučilištu u Lisabonu od 1998.
 
Dani Orisa održavaju se od 2001. i svake su godine okupili više od dvije tisuće posjetitelja arhitekata i profesionalaca iz srodnih područja, a do sada je na Danima Orisa sudjelovalo više od 300 predavača, vrhunskih stručnjaka iz cijeloga svijeta.
 
Pokrovitelji Dana Orisa su Grad Zagreb i Muzej suvremene umjetnosti, a iscrpnije informacije o predavačima i programu nalaze se na web stranici www.daysoforis.com. (Hina)

Tagovi: dani orisa

Uskoro: