obavijest

Vlatko Smiljanić: 'Čaruga: Životopis slavonskog razbojnika Jovana Stanisavljevića 1897. - 1925.'


vrijeme: 19.11.2020.
mjesto: Zagreb

U četvrtak, 19. studenog, u Zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu predstavljena je nova knjiga Vlatka Smiljanića 'Čaruga: Životopis slavonskog razbojnika Jovana Stanisavljevića 1897. –  1925.'. Nakladnik knjige je Despot Infinitus d.o.o.

Vlatko Smiljanić nastavlja povijesna istraživanje društvenih događanja u Slavoniji u prvim desetljećima XX stoljeća. Nakon knjiga o Mari Matočec, autor analizira mit o Jovanu Stanisavljeviću Čarugi, najpoznatijem slavonskom razbojniku. Knjiga je pisana kao historiografska biografija, na temelju bogatih arhivskih izvora. Osim precizne raščlambe Čaruginog životnog puta, autor prikazuje i širu historiografsku analizu društvenoga konteksta Slavonije na početku stoljeća i u turbolentnom vremenu poslije Prvog svjetskog rata.
 
Vlatko Smiljanić rođen je 1995. u Virovitici. Objavio je biografiju o Mari Matočec (2010.), priredio i uredio Sabrana djela Mare Matočec (2017.). Autor je znanstvenih i stručnih radova, te prikaza knjiga i znanstvenih skupova historiografskog sadržaja. Predsjednik je Društva studenata povijesti ''Ivan Lučić Lucius''. Osnivač Udruge za projektne aktivnosti studenata ''Studia Croatica''. Dobitnik je Rektorove nagrade (2019.) i Pročelnikove nagrade kao najbolji student studija Povijesti (2018.). Na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu stekao je zvanje magistra edukacijske povijesti. Autor je više znanstvenih i stručnih radova.

(R.P.B., 20.11.2020)