izložba

U Muzeju grada Splita otvorena izložba Mletački kaštel


vrijeme: 19.11.2020. - 30.04.2021.
mjesto: Split

U Muzeju grada Splita otvorena je izložba Mletački kaštel autorice Elvire Šarić Kostić, a bit će otvorena do travnja iduće godine.

Riječ je o jednom od najmarkantnijih građevinskih ostvarenja iz razdoblja Mletačke Republike, koja je 1420. godine osvojila Split i uspostavila vlast te obilježila razvoj grada sljedeća četiri stoljeća.
 
Autorica Šarić Kostić istaknula je da se izložbom predstavljaju cjeline koje se odnose na Mletački kaštel prije njegove izgradnje, za vrijeme dok je bio u funkciji obrane grada, sve do njegova današnjeg stanja.
 
Predstavljeni su i rezultati arheoloških istraživanja provedenih 2012. godine unutar Velike kule, podatci o životu u kaštelu i organizaciji obrane, vojnoj posadi, opskrbi, raznim namjenama prostora tijekom povijesti, prikazi kaštela i odabrani primjeri sličnih građevina.
 
U sklopu izložbe prvi se put predstavlja ili ponovno otkriva razna muzejska građa, od arheoloških nalaza do likovnih prikaza, i to kao dokument života grada Splita i Mletačkog kaštela.
 
Šarić Kostić rekla je za Hinu da su tijekom arheoloških istraživanja kule Mletačkog kaštela, osim arhitektonskih ostataka zdenca i temelja kule, pronašli mnoge pokretne arheološke materijale i keramičke ulomke.
 
Pronađeni su i ulomci gruboga i glaziranoga stolnog posuđa, lule, stakleni, metalni, koštani predmeti, te topovske kugle od kamena i metala. Izložbu Mletačkog kaštela tako među ostalim krase i grafike, slike, te fotografije na kojima se mogu pratiti ostatci vizure Velike kule. I dan danas, dodala je, prilikom ulaska brodom u luku Mletačka kula izdignuta među kućama obilježava grad.
 
"Okosnicu čini maketa tog kaštela i naša arheološka istraživanja koja predstavljamo kroz niz predmeta, počevši od keramičkih pa sve do predmeta od stakla, predmeta vojne opreme, streljiva kao što su topovske kugle te do puceta uniforme francuske vojske pukovnije topnika koja je boravila u Splitu. Jedna je tema posvećena svetoj Barbari i bratovštini topnika u Splitu", rekla je Šarić Kostić.
 
Istaknula je da je, s obzirom na to da je riječ o velikom i zahtjevnom razdoblju splitske povijesti, istraživanje i obrada teme rezultirala određenim muzeološkim cjelinama.
 
Promišljeni slijed tema, dodala je autorica izložbe, počiva na fortifikacijskim elementima razvoja grada, ali i okolice, vezano za društveno-povijesni kontekst. Tako se razmatra utjecaj nove mletačke vojne organizacije na svakodnevicu sustava koji se do tada razvijao na temeljima autonomne komune.
 
Izdvojeni su muzejski predmeti koji prate zadane teme i dokumentiraju manje i uže zaokružene podcjeline u širemu povijesnom kontekstu života grada u okolnostima vladavine svjetske trgovačke sile, a koji se mogu osloniti na istraživanje i prezentaciju muzejskih predmeta od kojih se neki prvi put predstavljaju ili ponovno otkrivaju javnosti. Cilj im je bio na jednome mjestu sažeti sva dosadašnja istraživanja i spoznaje o kaštelu.
 
Izložba će biti otvorena do kraja travnja 2021., a može se razgledati radnim danom od 8,30 do 18,30 sati te vikendom od devet do 14 sati. Ulaz je slobodan. (Hina)

(R.P.B., 20.11.2020)