koncert

Zagrebačka filharmonija u petak svira Rahmanjinova i Brahmsa


vrijeme: 20.11.2020.

Orkestar Zagrebačke filharmonije nastupit će u petak, 20. studenoga, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod ravnanjem Slovenca Simona Krečiča s repertoarom Sergeja Rahmanjinova i Johannesa Brahmsa, uz solistički nastup pijanista Bruna Vlaheka. 
 Slušatelji će imati priliku čuti jedan od najljepših klavirskih komada, 2. koncert za klavir i orkestar u c-molu, op. 18 Sergeja Rahmanjinova, te Brahmsovu 4. simfoniju u e-molu, op. 98.

Programom će ravnati Simon Krečič, umjetnički ravnatelj Opere Slovenskoga narodnog kazališta u Mariboru. Krečič je svestran umjetnik – dirigent i promotor suvremene glazbe, ali i vrlo cijenjeni pijanist.

"Spoj dirigenta i pijanista garantira odličnu izvedbu Rahmanjinova 2. koncerta za klavir i orkestar u c-molu, op. 18, a kada dodamo još da je solist Bruno Vlahek, rezultat će nesumnjivo biti čaroban", ističu iz Filharmonije.

Bruno Vlahek hrvatski je pijanist i skladatelj s bogato razvijenom koncertnom djelatnošću. Diplomirao je kao jedan od najmlađih studenata u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu, a glazbena kritika prozvala ga je "biserom hrvatske kulture" te "novim Pogorelićem".

Sergej Vasiljevič Rahmanjinov bio je ruski pijanist, dirigent, skladatelj i, kako ga mnogi nazivaju, "posljednji veliki ruski romantičar". Ubraja se među najveće pijanističke virtuoze svojega doba. Rahmanjinov je 2. koncertom za klavir i orkestar u c-molu, op. 18 vratio samopouzdanje u svoje skladateljske sposobnosti koje su, zbog izuzetno loših kritika za 1. simfoniju, skladatelja bacile u depresivno i krizno razdoblje.

4. simfonija u e-molu, op. 98 posljednja je simfonija Johannesa Brahmsa, a također i jedina od četiri simfonije koja je završila u molu. Premda je Brahms bio vrlo nesiguran u pogledu 4. simfonije, publika ju je na svakoj izvedbi prigrlila. Za izvedbu simfonije u ožujku 1897. godine, mjesec dana prije skladateljeve smrti, Brahmsova prijateljica i biografkinja Florence May zabilježila je: "...sasvim posebna scena dogodila se na kraju. Izgledalo je da ga publika... neće pustiti. Suze su mu tekle niz obraze dok je stajao poguren, ukočen i napet... a u publici se ćutio prigušeni jecaj, jer su svi znali da mu govore – zbogom".

Prije koncerta, s početkom u 19 sati, u predvorju Velike dvorane na predkoncertnom razgovoru, Bruno Vlahek i Simon Krečič razgovarat će s predstavnicima medija i ljubiteljima glazbe o svojim umjetničkim viđenjima ovotjednog koncerta u Plavom ciklusu. (Hina) 

(D.H.F., 19.11.2020)