izložba

Galerija Arhiv TD Petra Dabca


vrijeme: 23.11.2020. - 11.12.2020.
mjesto: Zagreb, Galerija Spot

Galerija Spot i Ured za fotografiju najavljuju izložbu Galerija Arhiv TD Petra Dabca koja će se održati od 23. 11. do 11. 12. 2020.

Upustiti se u “avanturu” vođenja privatne galerije ponekad se kulturnjacima čini kao jedini način djelovanja u vlastitoj sredini. A ponekad je pak ona rezultat sinergije okoline, trenutka, mogućnosti i kulturne klime u društvu. Možda je neka mješavina između ove dvije krajnosti, specifična situacija kojoj svjedočimo ranih osamdesetih u Zagrebu, navela Petra Dabca da sa suradnicima pokrene fotografsku galeriju. Mnogo godina kasnije on će napisati: “Početkom 1980. okupila se u Arhivu Toše Dabca u Ilici 17 grupa umjetnika s ciljem da utemelji u dijelu prostora galeriju za fotografiju ARHIV TD. Skupinu su činili Petar Dabac – fotograf, Albert Goldstein – književnik i urednik u GZH-u, Ivan Picelj – slikar koji je izmislio ime ARHIV TD, Nenad Popović – urednik i izdavač, Slobodan Tadić – fotograf i Mladen Tudor, također fotograf.”
Gotovo pedeset izložbi domaćih i stranih autora raznih generacija, od onih redovitih Toše i Petra Dabca, preko izložbi, primjerice, Josipa Klarice i Mladena Tudora, do inozemnih gostovanja Chrisa Bella i Manfreda Willmanna, zagrebačka je publika mogla vidjeti u uskom hodniku u Ilici. Danas, kada je ovo tek jedan od kulturnih prostora koje smo gotovo zaboravili, ponovno mu se vraćamo. Izložbom u jednom drugom privatnom prostoru posvećenom fotografiji postavit ćemo stoga pitanje što je potrebno da bi se kultura i umjetnost jedne sredine razvijale, koliko smo prostora za kulturu izgubili i zašto je važno da se izgubljenih sjećamo, postojeće čuvamo te nove osvajamo.

Na izložbi će posjetitelji moći vidjeti dio bogate dokumentaciju vezane uz rad galerije, brojne fotografije nastale za vrijeme otvaranja pojedinih izložbi, pročitati tekstove koji su izložbe pratili te radove nekih od autora koji su u galeriji izlagali, kao što su Manfred Willmann, Miro Švolik, Josip Klarica i drugi.

 

(D.H.F., 19.11.2020)