koncert

Il Giardino Armonico 28. studenoga u Lisinskome i online


vrijeme: 28.11.2020.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog ugostit će, u subotu 28. studenoga, jedan od najpoznatijih ansambala za ranu glazbu Il Giardino Armonico čiji će koncert pod ravnanjem njihova umjetničkog ravnatelja Giovannija Antoninija imati i izravni internetski prijenos.

"Još jedan koncert iz ciklusa Lisinski subotom približit ćemo gledateljima koji nažalost ne mogu biti s nama u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Ograničen broj posjetitelja naveo nas je da publici koja ne može nazočiti koncertima omogućimo praćenje koncerata online", priopćili su iz Lisinskog.

Nakon uspješnog online prijenosa prva dva koncerta iz ovogodišnjega ciklusa Lisinski subotom, na redu su blistavi vrhunci opere 17. i 18. stoljeća u izvedbi danas u svijetu jednih od najvećih interpreta, sastava Il Giardino Armonico, koji će zagrebačkoj publici u Lisinskome i online 28. studenoga predstaviti svoj nagrađeni nosač zvuka "Serpent & Fire".

Iz njihove umjetničke zagledanosti u Didonu i Kleopatru - dvije veličanstvene vladarice, heroine koje su svojom ljepotom, ženstvenošću, okrutnošću i tragičnom sudbinom nadahnjivale autore kroz cijelu povijest umjetnosti - nastao je niz virtuoznih i tragičnih arija koje su vrhunska sopranistica Anna Prohaska i jedan od najpoznatijih ansambala za ranu glazbu Il Giardino Armonico, pod ravnanjem njihova umjetničkog ravnatelja Giovannija Antoninija, objedinili u nadahnut kolaž.

On se pod naslovom "Serpent & Fire" (Zmija i vatra) godine 2016. našao na nosaču zvuka nakladničke kuće Alpha Classics.

Anna Prohaska ekskluzivna je umjetnica diskografske kuće Deutsche Grammophon, svestrana umjetnica koja izvodi raznovrstan repertoar, od Monteverdijevih do suvremenih djela. Uspješno je gostovala u brojnim glasovitim opernim i koncertnim prostorima (La Scala, Boljšoj teatar, Amsterdamska državna opera, Concertgebouw i Elbphilarmonie, Royal Opera House, Covent Garden, Pariška opera, kao i gotovo sve austrijske i njemačke pozornice) i surađivala s vodećim svjetskim orkestrima pod ravnanjem vrhunskih svjetskih dirigenata (Daniel Barenboim, Philippe Jordan, Simon Rattle, Claudio Abbado, Franz Welser-Möst, Herbert Blomstedt, Pierre Boulez, Daniel Harding, Mariss Jansons...).

Na polju rane glazbe nastupala je s Nicolausom Harnoncourtom i njegovim ansamblom Concentus Musicus, kao i s Academy of Ancient Music, Freiburger Barockorchester, Akademie für Alte Musik Berlin.

U Anninu predanost, gorljivost i životnost na sceni, u njezinu nadahnutu izvedbu s Antoninijem i nenadmašnim ansamblom za povijesno osviješteno izvođenje Il Giardino Armonico, zagrebačka publika imat će priliku uvjeriti se slušajući uživo "Serpent & Fire", za koji su protagonisti nagrađeni i nagradom ICMA (International Classical Music Award, 2017.). 

Koncert je na rasporedu u subotu, 28. studenoga u 19,30 sati. Ulaznice za online prijenos kao i sve dodatne informacije dostupne su putem sustava Entrio. (Hina)

(D.H.F., 19.11.2020)