izložba

"Nadziranje nadzora", izložba u splitskom Salonu Galić


vrijeme: 18.11.2020.
mjesto: Split, Salon Galić

Izložba "Nadziranje nadzora" multimedijskog umjetnika Tonija Meštrovića otvorena je 18. studenoga u Splitu u Salonu Galić.

Kustosica izložbe je Jasminka Babić, a kako se navodi u izložbenoj knjižici, Toni Meštrović u svojoj najnovijoj instalaciji nastavlja eksperiment započet u projektu "Hakiranje sustava" predstavljenom 2018. godine u Galeriji umjetnina.
"Meštrović u 'Nadziranju nadzora' posjetitelja stavlja sa strane i fokusira se na samu tehnologiju, odnosno ono što se s njom događa nevezano od potencijalnih posjetitelja izložbenog prostora. 'Nadziranje' se bavi gorućom i suvremenom problematikom, metodološki i idejno Meštrović se vraća na samo izvorište razvoja video umjetnosti, te je taj rad, kao i 'Hakiranje sustava' svojevrsni hommage sedamdesetim godinama prošlog stoljeća", navodi se u knjižici.
Toni Meštrović rođen je 1973. godine u Splitu. Diplomirao je 1999. godine na Odsjeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom. Najčešće djeluje u formi video i zvučnih instalacija.
Od 2004. godine nastavlja umjetničko istraživanje u kojem se tematski bavi kulturnim nasljeđem, identitetom, te tranzicijskim promjenama na prostoru Dalmacije. Od 1992. aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama te video festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je više stipendija i nagrada. Živi i stvara u Rijeci i Kaštelima.
Ulaz je besplatan, a izložba, koja se održava u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) iz Splita, ostat će otvorena do 6. prosinca. (Hina)

(D.H.F., 19.11.2020)