predavanje, tribina

Arhiv Tošo Dabac: Predavanje "Vizualna produkcija stvarnosti bez cenzure"


vrijeme: 17.11.2020. u 18 sati

Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac, koji se održavaju do 26. studenog na temu socijalne fotoreportaže, nastavljaju svoj program online predavanjem "Vizualna produkcija stvarnosti bez cenzure", koje će se održati u utorak na Facebook stranici Arhiva. 

Beogradski fotograf Igor Čoko, kojemu su radovi objavljivani u vodećim medijima bivše Jugoslavije i Europe, na predavanju će iz perspektive vizualnog antropologa istražiti senzibilitet ljudi, ulice, uličnog života i marginaliziranih grupa.

Čoko je urednik web časopisa za dokumentarnu i uličnu fotografiju Grain i predsjednik istoimenog udruženja koje se bavi produkcijom izložbi, kulturom i razvojem autorske dokumentarne fotografije.

Od ovotjednih događanja za 20. studenog najavljeno je još predstavljanje kataloga izložbe "Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dabca (od 1930-ih do 1950-ih) ", koja se u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti može razgledati do kraja 12. dana fotografije Arhiva Toše Dabca.

Opus jednog od najvećih hrvatskih fotografa na toj se manifestaciji predstavlja kroz različite teme, a ove je godine to selo, koje je Dabac snimao od tridesetih do pedesetih godina prošlog stoljeća.

Riječ je o njegovim rjeđe izlaganim fotografijama, većinom nastalima po narudžbi s ciljem da se kod građana osvijeste problemi osiromašenog sela nakon velike ekonomske krize.

One prikazuju ruralne krajeve i seosko stanovništvo, s fokusom na uvjete života, seljake kako rade i obavljaju svakodnevne poslove, u dnevnim migracijama na relaciji selo-grad, te na svečanostima ili svetkovinama i u rijetkim trenucima odmora.

Fotografije su stavljene u širi društveno-politički kontekst, povezane su sa suvremenim društvenim i umjetničkim projektima te trendovima na lokalnoj i globalnoj razini. (Hina)

https://www.facebook.com/events/383311549386006/ 


(D.H.F., 17.11.2020)