obavijest

U Splitu počeli "Dani francuskog jezika i kulture"


vrijeme: 16.11.2020.

Tradicionalna manifestacija  "Dani Francuskog jezika i kulture" počela je u ponedjeljak otvaranjem izložbe Lili Gluić  "Svjetla Mediterana" kojom se na 40 radova u akvarelu tematizira Mediteran kojem pripadaju i Hrvatska i Francuska. 

Otvarajući manifestaciju u Kući jezika i kulture na Peristilu počasna konzulica Republike Francuske u Splitu Charlotte Nicollet zahvalila je Prokulturi - Opservatoriju kulturnih politika što organizacijom "Dana Francuskog jezika i kulture" slavi jezik i kulturu njene domovine Francuske u Hrvatskoj.

"Potrebno je  što više suradnje između Hrvatske i Francuske kao dviju zemalja Europske unije -  zajednice kojoj pripadamo kulturom", rekla je Nicollet.

Predsjednica Prokulture Nani Ivanišević istaknula je kako se Dani francuskog jezika i kulture održavaju u studenom od 1993. godine kako bi se "Hrvatima, posebice Splićanima približio prekrasni francuski jezik i prekrasna francuska kultura."

"Mi se dugi niz godina kroz ovu manifestaciju inspiriramo francuskom kulturom, književnošću, umjetnošću i jeziku, i to je ono što slavimo," poručila je Ivanišević.

Po njenim riječima Hrvatska i Francuska su se slabo poznavale tijekom povijesti te se ovom manifestacijom pridonosi njihovom boljem međusobnom upoznavanju kroz  jezik, kulturu i umjetnost.

Ivanišević je rekla kako se ovogodišnji Dani francuskog jezika i kulture održavaju u suženom obliku zbog pandemije koronavirusa.

Povjesničar umjetnosti Tonči Šitin je za izložbu "Svjetla Mediterana" rekao kako ona ilustrira da je autorici Lili Gluić akvarel "idealni medij u kojem ona postiže najbolje rezultate."

"Kao da je u vodenoj tehnici u blizini mora hvatala odraze neba i oblaka, ali i osamljene koze i jariće, glave riba u naglim promjenama s tihim suglasjem lirskog značenja," kazao je Šitin. (Hina) 

(D.H.F., 17.11.2020)