koncert

Sfumato: 'Tišina sjećanja, glas upornosti'


vrijeme: 17.11.2020.

Drugi ovosezonski koncert iz ciklusa Sfumato Zbora HRT-a održat će se u Hrvatskom glazbenom zavodu u posebnim uvjetima – bez publike – zbog poznatih pandemijskih okolnosti i poštivanja epidemioloških mjera. No, bit će to poseban koncert i zbog programske koncepcije u spomen na Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga. Koncert se može pratiti 17. studenoga 2020., u 20 sati, u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Skladbe koje se izvode zatvorenih usta, bez teksta, kao simbolički izraz nemoći punog glazbenog izražavanja, su Mjesečina Blagoja Berse i Chanson à bouche fermée (Pjesma zatvorenih usta) Jehana Alaina. Nastale u prvoj polovici prošloga stoljeća, intimne i introspektivne, nesumnjivo zrcale unutarnje proživljaje svojih autora, istovremeno zadivljujući jednostavnošću.

Uz Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i Škabrnje, Requiem Gabriela Fauréa podsjeća na malo drugačije viđenje uglazbljenja mise za mrtve i skladateljevu viziju smrti kao konačnog radosnog izbavljenja i spasenja. Najizvođeniji rekvijem s kraja 19. stoljeća mjesto na svjetskom koncertnom repertoaru zasigurno je zaslužio jednostavnošću i pijevnim karakterom, pri čemu ograničena uporaba vokalnih i instrumentalnih sredstava osigurava intiman doživljaj. Ono što razlikuje ovaj od ostalih, dotadašnjih rekvijema, je izostavljanje Dies irae – Posljednjeg suda, središnjeg i najpotresnijeg dijela Mise za mrtve.

U izvedbi pod ravnanjem maestra Roberta Homena, redovitog i dragog gosta Zbora HRT-a, sudjeluju mladi solisti: sopranistica Lucija Jelušić i bariton Jurica Jurasić Kapun te orguljaš Hrvoje Trinki.

Koncert se može pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija.

https://glazba.hrt.hr/dogadaj/521/sfumato


(D.H.F., 16.11.2020)